WK Wielrennen in Rwanda iets om naar uit te kijken? "Prachtig en wielergek land, sowieso met parcours voor klimmers"

Op de officiële bevestiging is het nog even wachten, maar waarschijnlijk zal het WK Wielrennen in 2025 voor het eerst doorgaan in een Afrikaans land. In Rwanda. In "Laat" vertelt Herman Beysens, ex-profwielrenner en ploegleider over zijn vele ervaringen in het land en blikt hij voor op een mogelijk WK. Onze journalist Stef Meerbergen trok vorig jaar met de fiets door het land. "Ik denk dat het een memorabele ervaring wordt want Rwanda is een prachtig en wielergek land." Is Rwanda een goede keuze voor het WK? 

Deze week hebben we het nog over tijdritten tussen Knokke-Heist en Brugge en wegritten door Antwerpen en Leuven. In 2025 worden dat misschien ritten tussen Kigali en Gitarama of Kibungo, want over vier jaar jaar zou Rwanda als eerste Afrikaanse land ooit het WK Wielrennen organiseren. Een tweet van de Rwandese wielerbond stuurde dat nieuws de wereld in. De tweet is alweer verwijderd, maar morgen zou het nieuws officieel bevestigd worden. 

Het hart van ex-profwielrenner Herman Beysens is aan Rwanda verknocht. Hij is sinds 2012 elk jaar coach tijdens de Ronde van Rwanda. Hij is dan ook blij dat het WK mogelijks naar het land komt. "Het is een land met een goed klimaat, goede hotels voor de renners en lekker eten", zegt Beysens in "Laat". "Een fantastisch land om te koersen."

Volgens onze journalist Stef Meerbergen, die vorig jaar op z'n fiets door het land trok, is een WK in Rwanda echt iets om naar uit te kijken.  "Niet alleen voor de supporters, maar ook voor de profwielrenners. Ik denk dat het een memorabele ervaring wordt want Rwanda is een prachtig en wielergek land."

Enorm populair

Wielrennen is in het Afrikaanse land niet onbekend. Al jarenlang wordt er onder andere de Ronde van Rwanda gereden waar Herman Beysens al 9 jaar coach is. De sport wordt dan ook steeds populairder.  Opvallend, want heel veel Afrikaanse renners aan de top zien we niet. Volgens Beysens komt dat omdat er toch wel enkele sterke renners zijn in niet alleen Rwanda, maar ook andere Afrikaanse landen zoals Eritrea. "Het is een nieuw gegeven. De laatste vier à vijf jaar is wielrenner daar enorm populair geworden." Om maar een voorbeeld te geven: zo'n 500.000 toeschouwers supporteren tijdens de Ronde van Rwanda.

De laatste vier à vijf jaar is wielrennen daar enorm populair geworden

Herman Beysens

Bekijk het volledige gesprek over het WK in Rwanda met ex-profwielrenner en ploegleider Herman Beysens in "Laat":

Videospeler inladen...

"De wegen zijn van een ongelofelijk goede kwaliteit", vertelt Meerbergen in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is een bergachtig land, met de bijnaam "le pays des mille collines" ("het land van duizend heuvels"). Het is er eigenlijk nergens vlak, behalve in het oosten. We kennen het parcours natuurlijk nog niet, maar het zal sowieso een parcours zijn voor klimmers."

In Rwanda zijn er ook heel wat onverharde wegen langs kleine dorpen. "Je hebt een heel grote verscheidenheid in het land. In het zuiden heb je regenwoud, in het oosten savanne. In het noorden heb je echte bergen, waar ook de gorilla’s zitten."

"Muur van Kigali"

Dat het WK van alle Afrikaanse landen precies in Rwanda doorgaat, mag niet verbazen. Want het land is net als ons land in de ban van fietsen en wielrennen. "Het is een land dat die wielercultuur wil uitdragen", aldus Meerbergen. Toen hij zich tijdens zijn reis met zo weinig mogelijk bagage aan een helling waagde, werd hij ingehaald door Rwandezen die "met vijftig kilo bananen" de beklimming aangingen.  "Ze maken er een wedstrijd van. Ze hebben één versnelling, maar ze halen je in. In afdalingen zijn het meesterdalers. Ze dalen aan zeventig en tachtig kilometer per uur af, en dat met zware lasten." 

We kennen het parcours natuurlijk nog niet, maar het zal sowieso een parcours zijn voor klimmers

Stef Meerbergen

Rwanda heeft ook z'n eigen "Muur van Geraardsbergen", namelijk de "Muur van Kigali". "Dat is een helling van 18 procent en die zullen de renners waarschijnlijk 2  tot 3 keer moeten beklimmen", zegt Herman Beysens.

In het noorden van het land is er ook een wielercentrum, waar beloftevolle wielrenners een opleiding krijgen. "Naar Vlaamse normen is dat wat amateuristisch, maar er zijn Rwandese wielrenners die hier komen fietsen. Ook om wedstrijden te doen, want in Rwanda zijn er heel weinig", zegt Meerbergen.

Kansen voor Vlaamse renners?

Als het WK in 2025 eind september in Rwanda plaatsvindt, is dat ook tijdens de start van een van de Rwandese regenseizoenen. "Ik kan je verzekeren: het kan er enorm gieten. Het is een tropisch land, dus het kan echt losbarsten", zegt Meerbergen. Al ziet hij die regen eerder als een voordeel voor de Belgen. "Zelf denk ik dat de combinatie van de kasseiweg en de regen het misschien niet slecht is voor Vlaamse renners, die gewend zijn om bergop en in de regen te rijden."  

Wat denken de Rwandezen hier in België over een mogelijk WK in Rwanda? Onze reporter Dominique Degraaf zocht enkelen op in Leuven:

Videospeler inladen...

Herman Beysens is er wel van overtuigd dat de Rwandezen blij zijn dat het WK naar hun land komt, ondanks dat het WK organiseren niet goedkoop is. Voor het WK dit jaar wordt zo'n 20 miljoen euro neergelegd.  "Ze zullen dat kunnen organiseren. Het Rwandese volk is zeer fier." Daar kan volgens Beyens geen geld tegenop.

Slechte reputatie

Rwanda wil zich met het WK dus profileren als fietsland en als toeristische bestemming. Gezien de reputatie van het land, zal dat bij sommigen ook heel wat vragen oproepen. "Ik vermoed dat de vraag naar de mensenrechten gesteld zal worden, net zoals bij het WK in Qatar", zegt Meerbergen. "Rwanda is een land waar mensen die kritiek hebben niet altijd geduld worden en opgesloten worden. Dus vermoedelijk zal daar wel wat discussie over gevoerd worden."

Al moet moet wel de vraag gesteld worden of Rwanda het WK wil organiseren om hun imago te verzachten. Onlangs was er heel wat kritiek op de veroordeling van Paul Rusesabagina en werd er spyware gevonden op de smartphone van journalist Peter Verlinden en zijn echtgenote die "erg waarschijnlijk op vraag van Rwanda werd geïnstalleerd". 

Beluister hier het volledige gesprek over het WK in Rwanda met journalist Stef Meerbergen in "De Wereld Vandaag":

Stef Meerbergen tijdens zijn fietsvakantie door Rwanda.

Meest gelezen