"Ik ben lange tijd bang geweest om meer dan dat kinderachtige, kleine "Friday"-meisje te zijn"

Meer dan 160 miljoen kijklustigen hadden zich midden juni 2011 al vergaapt aan wat toen als "een van de erbarmelijkste liedjes aller tijden" omschreven werd. Het niemendalletje "Friday" van het 13-jarige zangeresje Rebecca Black stond toen nauwelijks enkele maanden op YouTube, maar kon om de foute redenen op massaal veel nieuwsgierigen rekenen. Toch verdween "Friday" door een dispuut over auteursrechten plots van de populaire videowebsite, om midden september 2011 alsnog opnieuw aangeboden te worden, dit keer op de officiële YouTube-account van Rebecca Black zelf. Maar de reacties werden niet minder mals. "Mijn relatie met dat lied is lange tijd gecompliceerd geweest", aldus Black, 10 jaar later.

Nadat "Friday" op 17 september 2011 voor een 2e keer op YouTube gepubliceerd was - de eerste, officiële publicatie vond plaats op 10 februari -, steeg het aantal nieuwe views snel opnieuw boven het miljoen. Niet slecht voor een liedje en video waarvoor Blacks moeder 4.000 dollar betaald had. Dat de aandacht vooral om negatieve redenen was, moest het toen piepjonge zangeresje uit Irvine, in de Amerikaanse staat Californië, erbij nemen.

Holle, nietszeggende zinnen als "Yesterday was Thursday. Today is Friday. Tomorrow is Saturday. And Sunday comes after...wards", die dan nog eens voortdurend herhaald worden, en een video met tieners in een cabriolet, een heuse houseparty en het obligate tuinfeestje, inclusief de nobele, onbekende rapper die natuurlijk de naam van "Rebecca Black" laat horen, het leidde alleen maar tot spot en pesterijen. Zoals "Bedankt om mijn oren naar de knoppen te helpen", "Dit doet mijn oren bloeden" en "Schande voor de maker van zo’n lied". Nieuwswebsites pikten de heisa op onder titels als "Het slechtste lied ooit?", "Recht uit de doe-het-zelf hel" en "Onbewust een parodie van de moderne pop".

Rebecca Black: "Ik was nog maar een kind en plots waren er al die mensen die me beoordeelden op dat ene lied dat eigenlijk niets te maken had met de persoon die ik was of die ik wilde zijn." (ThomasBleach, juni 2021)

"Ik ben lange tijd bang geweest om volwassen te worden, om meer te zijn dan dat kinderachtige, kleine meisje dat ik ten tijde van "Friday" was." (Evening Standard, juni 2021)

Ik had geen flauw benul waarmee ik bezig was

"Het is niet makkelijk als je als kind de muziekwereld instapt. Want je voelt je steeds de domste en stomste persoon in de kamer. Dat is niet leuk en eigenlijk zou je je zo niet mogen voelen. Als volwassenen het altijd beter lijken te weten, vreet dat aan je en geeft dat je zelfvertrouwen een enorme deuk." (Buzzfeed, juni 2021)

"Ik verf nu mijn haren omdat ik dat zo zelf wil. Ik draag alleen die kleren die ik wil dragen. In tegenstelling tot de periode dat ik 13 was en geen flauw benul had waar ik eigenlijk mee bezig was." (Channel Seven - "The morning show", februari 2021)

"Mijn relatie met dat lied is lange tijd gecompliceerd geweest. Het riep almaar het gevoel van teleurstelling op. Zelfs wanneer iemand me toeriep van "Hallo jij, happy friday!", zonder negatief te willen zijn, dan voelde dat voor mij aan als een slag in mijn gezicht." (Buzzfeed)

"Achteraf bekeken mag je "Friday" als een iconisch moment in de internetcultuur omschrijven. Dat ik die dreigende wolk boven mijn hoofd uiteindelijk op mijn manier aangepakt heb, vind ik ronduit fantastisch. Dat ik er iets mee gedaan heb dat ik 'fucking love'." (ThomasBleach)

"Het is te zot voor woorden dat sommigen het gedoe rond "Friday" nu als een cultureel topmoment omschrijven. Alsof ze dat lied nu met andere ogen bekijken. In mijn leven heeft het mentaal sowieso de nodige ups en downs opgeleverd. Maar het heeft me ook geleerd om te vechten en te blijven vechten. Al zullen er altijd mensen zijn die me alleen maar met "Friday", en niets anders, zullen blijven associëren. Ach, met die gedachte kan ik nu leven." (Variety, juni 2021)

In februari rekende Black alvast af met het originele “Friday” door er een chaotisch-grappige remix van te maken ("Het deed deugd om dit keer zelf de creatieve controle in handen te hebben"). In juni bracht ze 6 nieuwe liedjes uit onder de noemer "Rebecca Black was here". Dat muziekproject leverde voordien al een eerste single "Girlfriend" op, waarvan Black de tekst schreef nadat ze in april vorig jaar uit de kast gekomen was ("Ik voel me nu bevrijd om op een eerlijke en open manier de dingen aan te pakken"). In januari 2022 hoopt ze van start te gaan met een tournee doorheen de VS.

Meest gelezen