"Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar" (1884), Vincent van Gogh.

Acht jaar cel voor Nederlandse dief van schilderijen Vincent van Gogh en Frans Hals

Een 59-jarige Nederlander is veroordeeld tot acht jaar cel voor kunstroof. In maart vorig jaar kon de dief het Singer Museum in Laren binnendringen en met een schilderij van Vincent van Gogh aan de haal gaan. Enkele maanden nadien sloeg de dief opnieuw toe en roofde hij een schilderij van Frans Hals mee uit een ander Nederlands museum. Beide kunstwerken zijn miljoenen waard, maar nog altijd zoek.  

Twee keer in één jaar tijd werd Nederland vorig jaar opgeschrikt door een diefstal uit een museum. In maart werd “Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar” van Vincent van Gogh gestolen uit het Museum Singer in Laren. Vijf maanden later werd “De twee lachende jongens” van Frans Hals ontvreemd uit het museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam.

 De dief verplaatste zich met een scooter en slaagde erin kogelvrij glas te breken. Dat was te zien op bewakingsbeelden van het museum, die werden vrijgegeven in de zoektocht naar de dief.

In april dit jaar werd de dief in zijn woning in Baarn, in de provincie Utrecht, gearresteerd op verdenking van de diefstallen. Het zijn DNA-sporen die uiteindelijk het doorslaggevende bewijs leverden. De rechtbank omschreef de man als een "onverbeterlijke, berekenende crimineel". De man werd ook aangeklaagd voor drugs- en wapenbezit.

De rechtbank in het Nederlandse Lelystad heeft nu de 59-jarige man veroordeeld tot acht jaar cel voor de roof van de twee waardevolle schilderijen. Beide kunstwerken zijn miljoenen waard, maar nog altijd zoek. Naast een gevangenisstraf moet de dief ook een schadevergoeding van bijna 9 miljoen euro betalen aan het museum Hofje van Mevrouw van Aerden. Het Singer Museum had in de strafzaak geen schadeclaim ingediend.

Meest gelezen