Nelissen Steenfabrieken uit Lanaken wint Ambiorixprijs in 100e verjaardagsjaar van familiebedrijf

De prestigieuze Ambiorixprijs gaat dit jaar naar Nelissen Steenfabrieken in Lanaken. Het familiebedrijf doorstaat al een eeuw de tand des tijds en ontpopte zich tot belangrijke speler op de internationale markt. De jury lauwerde de doorgroei van het bedrijf na de laatste generatiewissel waarbij 3 neven het roer overnamen.

Nelissen Steenfabrieken, een fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen uit Lanaken, is de nieuwe laureaat van de door VKW Limburg jaarlijks uitgereikte Ambiorixprijs. Het bedrijf werd exact 100 jaar geleden opgericht, groeide uit tot een internationale speler en stelt intussen 185 mensen te werk. “We produceren jaarlijks 185 miljoen stenen in 100 kleuren en 8 formaten”, maakt CEO Carlos Jorissen het cijferfeestje compleet. 

Familiebedrijf

“Mijn neven Joeri Gevers, Burt Nelissen en ikzelf vormen samen de vierde generatie. Onze overgrootvader Alfons Nelissen stampte de fabriek een eeuw geleden uit de grond, in 1921. België heeft heel wat traditionele exportproducten: friet, bier tot chocolade. Maar ook de baksteen hoort thuis in dat rijtje. Wij hebben van die baksteen in onze maag een sexy product gemaakt. Heel de familie is dan ook heel erg trots op deze prijs." 

Vlamingen hebben een baksteen in de maag. Wij hebben van die baksteen een sexy product gemaakt.
Carlos Jorissen, CEO Nelissen Steenfabrieken

Het bedrijf, dat in 2020 een omzet van 48 miljoen euro genereerde, wordt bejubeld door juryvoorzitter professor Leo Sleuwaegen (KULeuven - Vlerick Business School):  “Nelissen profileert zich als een bijzonder dynamische onderneming met een sterke en rendabele groei en grote ambitie. De familieonderneming heeft een indrukwekkende doorgroei gekend na de laatste generatiewissel. De 3 neven bepalen en implementeren als CEO trio op een complementaire wijze het beleid. Naast het creatieve en innovatieve wordt Nelissen Steenfabrieken ook gekenmerkt door een open leiderschapsstijl, heeft het bedrijf aandacht voor deugdelijk bestuur en staat maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid hoog op de agenda”.

32ste Ambiorixprijs

Werkgeversorganisatie VKW Limburg reikt de Ambiorixprijs al voor de 32ste keer uit aan een Limburgse onderneming uit de TOP 500 die uitblinkt in kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap met veel aandacht voor medewerkers en omgeving. “De degelijkheid van de strenge selectieprocedure blijkt uit het feit dat de 31 voorgaande laureaten het nog steeds uitstekend doen. Ook dit jaar hebben we weer een excellente winnaar”, besluit communicatiemanager VKW Gert Schreurs.

Meest gelezen