West met Vervoordt.
Bron: De Morgen

Al jaren bevriend met Belgische interieurarchitect mét imperium: waarom het wel kan dat Kanye West hier stulpje kocht

Volgens enkele media zou de Amerikaanse superster Kanye West (oftewel Ye voor de kenners) een luxeflat hebben gekocht op de Kanaal-site van de wereldvermaarde Belgische interieurarchitect Axel Vervoordt te Wijnegem. De rapper die nog opkwam als Amerikaans presidentskandidaat in 2020 is dan ook goed bevriend met Vervoordt. Wie is Axel Vervoordt en houdt Ye van onze nuchtere Vlaamse volksaard? 

Het gerucht dat West een Wijnegems pand zou hebben gekocht, werd vanmorgen gevoed door een getuigenis van inwoner Peter Hoste: toen die zijn honden uitliet in de Stokerijstraat, maakte hij argeloos een praatje met de 44-jarige rapper. West vond het blijkbaar grappig dat Hoste hem niet kende. Pas toen de leraar West googelde, viel zijn euro dat hij net zowat de beroemdste rapper van de planeet had gesproken. 

Het is niet de eerste keer dat West niet wordt herkend in ons land. In 2012 werd hem 's avonds laat de toegang geweigerd bij Brasserie Appelmans in Antwerpen ("Sorry meneer, de keuken is net gesloten"). West ging dan maar voor een pizza quattro stagioni bij de bekende Antwerpse pizzeria Da Giovanni. Iets later werd West ook gespot in een "indoor quad park" in Hulshout in de Kempen. 

In 2018 woonde West plots een basketbalmatch van Limburg United in Houthalen-Helchteren bij. De wereldster had er een onverwacht lange autorit opzitten, want hij dacht eerst met zijn vliegtuig te kunnen landen in Genk. 

Ye volgde in 2018 een basketbalmatch in Houthalen-Helchteren

Ook vorig jaar werd de bekendheid nog gespot in hartje Antwerpen. Hij werkte er samen met Matthew M. Williams, een Amerikaanse modeontwerper aan de release van zijn nieuwe Nike-schoenen, de Nike MMW Zoom 4. 

De antiek-, kunst- en architectuur-goeroe Axel Vervoordt
Copyright Abbeloos.com

En dan is er nog die Belgische link met interieurarchitect Axel Vervoordt. Hun hechte vriendschap begon in 2013 op de European Fine Art Fair in Maastricht. West was toen heel geïntrigeerd door een designtafeltje van Vervoordt. Iets later vroeg Ye hem om onder andere zijn flat in Parijs en zijn huis in Californië in te richten. Kanye was vol lof en beweerde in het Amerikaanse W Magazine dat een lamp van Le Corbusier, die Vervoordt hem aan de hand gedaan had, de grootste inspiratie vormde voor zijn hitalbum "Yeezus". Ye interviewde Vervoordt ook persoonlijk in het toonaangevende Britse magazine 'House and garden".

Inkijk in de Californische woning van Kim Kardashian en Kanye West die Axel Vervoordt mee mocht inrichten:

In een interview met Architectural Digest had Vervoordt het volgende te zeggen over zijn relatie met West en zijn vrouw Kim Kardashian (vrij vertaald):  "Ik heb hen leren kennen als prachtige mensen. Wij delen veel waarden over het leven, menselijkheid en respect voor de schoonheid en spiritualiteit van de kunst. Wij hebben diepe gesprekken over het belang van onze innerlijke geest en de stilte." 

Axel Vervoordt (74) is een wereldautoriteit in de architectuur en ook alom bekend als kunstdealer en filantroop. Hij is een ster onder de sterren. Onder andere Sting, Robert De Niro, Calvin Klein, Madonna en Bill Gates deden al een beroep op zijn diensten. 

Sinds Vervoordt op zijn 21e enkele 16e eeuwse huizen kocht en renoveerde in de Vlaeykensgang te Antwerpen, bouwde hij een waar imperium op in antiek, kunst en architectuur. Vervoordt is bekend om zijn minimalistische stijl die hij moeiteloos vermengt met zijn goede smaak voor design, kunst en antiek.  Noem hem op zijn gezegende leeftijd ook gerust een social influencer met zo'n 427.000 volgers op Instagram. 

Het familiebedrijf dat de selfmade man runt met zijn vrouw en kinderen Boris, Dick, Michael en Marleen telt op dit moment zo'n 100 werknemers. Die werken aan grote en kleinere projecten in onder andere Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Portugal, Duitsland, de Verenigde Staten en af en toe in het Midden-Oosten, India en Japan. België vertegenwoordigt zo'n 30 procent van de omzet. Verder heeft de Axel & May Vervoordtstichting zo'n 700 kunstwerken in het bezit, van antiek tot hedendaags. 

In 1998 kocht Vervoordt een site aan het kanaal van Wijnegem waar eerder een likeurstokerij en mouterij stond. Daar verwezenlijkte Vervoordt zijn architecturale droom: het project "Kanaal". Hij renoveerde de plek met respect voor het historische erfgoed. Het werd een woonomgeving met zeer diverse gebouwen en verschillende kernen of "dorpspleintjes" met telkens een eigen sfeer. Het geheel resulteert haast in een echte "buitenstad" om duurzaam te wonen en te werken. 

Zelf woont Axel Vervoordt met zijn vrouw May in het kasteel van 's-Gravenwezel dat ze vroeger ook gebruikten als galerij voor de klanten. Ze hebben ook nog een tweede thuis in Venetië. De paus van de goede smaak verwelkomt je hier in zijn chateau:

Een van de luxeflats in Wijnegem zou Kanye West nu hebben gekocht. Maar dat willen ze bij Kanaal, het project van Axel Vervoordt, noch bevestigen noch ontkennen. In een schriftelijke verklaring staat te lezen: "Axel Vervoordt bevestigt dat de Amerikaanse muzikant Kanye West een persoonlijke vriend is en dat ze aan verschillende projecten samenwerken.  De site van Kanaal te Wijnegem met de reconversie van de industriële archeologie temidden van groen en de belangrijke kunstinstallaties, ziet hij als een bron van inspiratie. Het gerucht dat Kanye West hier een appartement zou gekocht hebben kunnen wij niet bevestigen. Het bedrijf, noch Axel Vervoordt zelf, wenst hier verdere communicatie over te geven en hoopt dat de privacy van hun klanten gewaarborgd blijft."

Een tour door "Kanaal" waar Kanye West een pand zou hebben gekocht:

Het blijft dus wachten tot we de superster geregeld bij de plaatselijke bakker of in het shoppingcenter zien opduiken om definitief te kunnen stellen dat hij een inwoner is van Wijnegem. Want ondertussen zou Ye wel weer het vliegtuig zijn opgestapt. 

Meest gelezen