George Webster.
Bang Showbiz

Eerste gastpresentator met syndroom van Down op BBC-kleuterkanaal CBeebies: "Ze zeiden me dat ik alles kon worden"

CBeebies, zowat de Ketnet Junior van de Britse omroep BBC, heeft voor het eerst een gastpresentator aangeduid met het syndroom van Down. De 21-jarige George Webster maakte er maandag zijn toch wel historische debuut. En de kijkers? Die vonden het fantastisch.

Een tv-presentator met het syndroom van Down, dat kan toch een mijlpaal worden genoemd. Niet dat de jonge kijkertjes van het Britse kleuterkanaal CBeebies, van omroep BBC, er iets van gemerkt zullen hebben. De 21-jarige George Webster maakte maandag heel natuurlijk zijn debuut - "Hallo, ik ben George en ik hou van dansen!" - zonder expliciete verwijzing naar zijn beperking.

"Ik gilde het uit van geluk!" Bekijk hieronder de enthousiaste reactie van George Webster:

Videospeler inladen...

Webster was eerder al eens in beeld geweest bij BBC, in een video waarin enkele mythes over het syndroom van Down werden ontkracht. Die was ook de bonzen bij CBeebies niet ontgaan. Zij vroegen hem kort daarna om af en toe als gastpresentator op te dagen. "Ik gilde van opwinding", vertelt hij daarover aan The Guardian.

"Gelijke behandeling"

CBeebies is al eerder een voortrekker geweest op vlak van representatie van mensen met een beperking. In 2009 debuteerde Cerrie Burnell op het kleuterkanaal, die geboren is met maar één hand. Maar nog altijd zien we te weinig mensen met een beperking op tv, vindt Webster zelf. "Ik denk dat er nog meer representatie moet zijn, want wij zijn ook mensen. Ondanks het feit dat we anders zijn, moeten we een gelijke behandeling krijgen."

Het debuut van George Webster werd alvast erg warm onthaald op sociale media, met lovende en emotionele reacties van ouders en collega's:

En Webster zelf? Die heeft buiten dat presenteren nog veel andere ambities in het leven. Hij speelde eerder al eens een rol in een kortfilm en hoopt nog vaker te kunnen acteren, liefst in een "Doctor Who"- of "James Bond"-film, weet The Guardian. En als fan van het dansprogramma "Strictly Come Dancing" hoopt hij nu ook stiekem op zijn kans. Of zoals hij het zelf zegt: "Toen ik jong was, werd mij gezegd dat ik alles kon worden. En kijk, hier ben ik nu."

Meest gelezen