Vlaamse bedrijven met lage vaccinatiegraad mogen nu ook zelf coronaprik aanbieden

Vlaamse bedrijven mogen nu ook zelf vaccinatiesessies tegen corona op poten zetten voor hun werknemers. Daarvoor hebben Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) de spelregels vastgelegd. Vertrekpunt: een tooltje waarmee arbeidsgeneeskundige diensten de vaccinatiegraad per bedrijf kunnen berekenen.

Voortaan zullen ook bedrijven kunnen proberen om, in de strijd tegen het coronavirus, de vaccinatiegraad in Vlaanderen verder op te drijven. Daarvoor is door bevoegde Vlaamse ministers een wettelijk kader vastgelegd. Die coronaprikken kunnen nu aangeboden worden in bedrijven met minstens 100 werknemers, waar de vaccinatiegraad lager ligt dan 70 procent. Het gaat voor de duidelijkheid niet om verplichte vaccinaties: werknemers zullen nog altijd zelf kunnen kiezen of ze erop ingaan.

"Maar hoe kan een bedrijf dan weten dat minder dan 70 procent van het personeel gevaccineerd is?", horen we u denken. Daarvoor is een soort databank - "een collectivity tool" voor de liefhebbers van ICT-jargon - op poten gezet waarin de personeelslijsten (anoniem) gekruist worden met de vaccindatabank van de overheid Vaccinnet. Enkel arbeidsgeneeskundige diensten hebben toegang tot die tool.

"Volgende stap"

Een Vlaams bedrijf met minstens 100 werknemers dat eraan denkt om het coronavaccin aan te bieden, moet in de praktijk dus eerst de vraag stellen aan een arbeidsgeneeskundige dienst of de vaccinatiegraad bij het personeel effectief onder de 70 procent ligt. Als dat het geval is, zijn er twee mogelijkheden: ofwel organiseert de arbeidsbeidsgeneeskundige dienst de vaccinatie zelf (en halen zij dus zelf de vaccins op bij een vaccinatiecentrum), ofwel wordt met het lokale vaccinatiecentrum bekeken of er een mobiel team kan worden ingezet.

Vlaams minister Crevits spreekt van "een volgende stap" in de strijd tegen het coronavirus op de werkvloer. "Dit ontslaat het bedrijf niet van het nemen van veiligheidsmaatregelen, maar moet ervoor zorgen dat de werknemers een extra bescherming genieten zeker nu de mondmaskerplicht vanaf 1 oktober wegvalt in de meeste bedrijven."

Meest gelezen