Maxime Anciaux - All rights reserved

Bejaarde vrouw jarenlang bedrogen door "vriend" en 100.000 euro lichter gemaakt

Door zeven jaar lang te liegen en te bedriegen slaagde een 60-jarige man erin om zijn 86-jarige Gentse "vriendin" maar liefst 94.000 euro lichter te maken. De rechter was niet mals en veroordeelde hem tot 18 maanden cel, deels met uitstel, en tot een boete. Hij moet het slachtoffer ook integraal terugbetalen.

Dader en slachtoffer leerden elkaar toevallig kennen in 2010. Hij kwam haar te hulp toen ze autopech had. Daarna raakten ze bevriend, of dat dacht de vrouw toch. In werkelijkheid had de man een dubbele agenda. Om haar vertrouwen te winnen ging hij bij haar dagelijks op de koffie en begon hij voor haar te zorgen na een lelijke val. Hij kon haar daarna ook overtuigen om op wekelijkse basis haar boodschappen te doen, hem daarvoor haar bankkaart en code te geven, en hem tenslotte ook in haar testament op te nemen. 

50 euro voor boodschappen

Pas na zeven jaar had de vrouw de fraude door, maar het kwaad was toen al lang geschied. "Er was duidelijk afgesproken om wekelijks 50 euro af te halen, maar daar hield beklaagde zich niet aan", verduidelijkte de procureur. "Over een periode van 7 jaar is er 141.540 euro afgehaald van haar rekening. Daarbij komt nog dat de man in 2014 een lening van 125.000 euro vroeg aan de vrouw. Toen hij "slechts" 100.000 euro kreeg, liet hij merken daar niet mee gediend te zijn. Ook liet hij drie cheques met een groot bedrag innen op haar naam." Hij eiste een jaar cel en een boete.

Volgens de rechter lag het totale bedrag dat hij haar afhandig had gemaakt lager: 94.300 euro. Dat moet hij haar integraal terugbetalen. Daarnaast legde ze hem 18 maanden cel op, waarvan 10 maanden met uitstel. Hij kreeg ook een boete van 4.000 euro boete, waarvan de helft met uitstel.

Meest gelezen