Belgische tekenfilmpionier Raoul Servais te gast in museum BELvue in Brussel

Raoul Servais is bekend van bijzondere animatiefilms als "Harpya" of "Taxandria". In Brussel zijn originele tekeningen, decorstukken, machines en andere elementen uit zijn lange loopbaan te zien. Servais heeft een groot deel van zijn archief geschonken aan de Koning Boudewijnstichting en daar is deze tentoonstelling het resultaat van. 

Het museum BELvue in Brussel toont tientallen originele tekeningen, affiches en decorelementen van animatiefilmer Raoul Servais, pionier van de tekenfilm in ons land en intussen 93 jaar oud. Ook machines waarmee de man zijn films maakte zijn te zien. 

Tekenaar François Schuiten stelde de tentoonstelling samen: “Voor mij was het belangrijk om die machines te tonen, omdat Servais een zeer fysieke, organische band met cinema heeft.” Raoul Servais: “Ik heb altijd de neiging gehad om te experimenteren.” Hij bedacht onder meer zijn eigen animatietechniek, de "Servaisgrafie".   

De tentoonstelling verwijst onder meer naar Oostende, waar Raoul Servais geboren werd en laat ook de eerste beelden zien van een nieuwe kortfilm, "Der lange Kerl".

Opgelucht en gerust dat mijn werk wordt bewaard en dat het zal voortleven

De tentoonstelling is het resultaat van een schenking door de regisseur. Eind 2019 doneerde hij een groot deel van zijn archief aan de Koning Boudewijnstichting. “Ik ben opgelucht en gerust dat ik een oplossing heb gevonden om mijn werk voor de eeuwigheid te bewaren,” zei Raoul Servais aan het agentschap Belga. “De Koning Boudewijnstichting zal mijn werk conserveren en het laten voortleven, samen met de juiste partners.”

Raoul Servais maakte 16 kortfilms. “Harpya” werd in 1979 gelauwerd met de Gouden Palm voor kortfilm in Cannes. In 1994 kwam de langspeelfilm “Taxandria” uit, een film waar hij heel lang aan had gewerkt en die echte acteurs verweefde met geanimeerde decors. In het KASK in Gent richtte Servais de eerste animatiefilmschool van Europa op.

BEKIJK: een gesprek van Alicja Gescinska met Raoul Servais ("Wanderlust, 2017):

Videospeler inladen...

Meest gelezen