Ben Weyts over verantwoordelijkheid in PFOS-dossier: "Alle vertrouwen dat mijn medewerkers correct hebben gehandeld"

Ben Weyts (N-VA) heeft "er alle vertrouwen in" dat zijn medewerkers correct hebben gehandeld in het dossier rond de PFOS-vervuiling. Dat laat hij weten als reactie op nieuw opgedoken mails die VRT NWS kon inkijken, waaruit blijkt dat de communicatie over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht wellicht werd tegengehouden vanuit de Vlaamse regering. Weyts was als toenmalig minister van Mobiliteit bevoegd voor de Oosterweelwerken. Ook toenmalig minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) komt in het vizier. Schauvliege reageert voorlopig niet. 

Als minister van Mobiliteit was Ben Weyts (N-VA) in de vorige regering verantwoordelijk voor de werken aan de Oosterweelverbinding in Antwerpen.  Bij de start van die werken blijkt dat de grond er vervuild is met de chemische stof PFOS, afkomstig van de nabijgelegen fabriek van 3M in Zwijndrecht. In een pas opgedoken mail uit 2018 die VRT NWS kon inkijken vraagt Lantis, bouwheer van de Oosterweelwerken, aan de kabinetschef van Weyts om te communiceren over die vervuiling. Maar dat is niet gebeurd. Pas in 2020 kwam het probleem aan het licht. Maar als het probleem gekend was, ook bij de politiek, waarom werd er dan niet eerder over gecommuniceerd?

Ik heb alle vertrouwen dat zowel Lantis als mijn toenmalige kabinetsmedewerkers in eer en geweten en correct hebben gehandeld

Ben Weyts, voormalig minister van Mobiliteit (N-VA)

Weyts reageerde vanochtend in een schriftelijke reactie aan VRT NWS. "Ik ben fier op het werk dat wij in de vorige regeerperiode hebben verzet om het zieltogende Oosterweel-project uit het slop te trekken en op de rails te zetten. Daarbij hebben we samen met Lantis ook steeds de volle verantwoordelijkheid opgenomen voor de veiligheid in de werfzone van de Oosterweelwerken", aldus Weyts. "Mensen van mijn toenmalig kabinet geven vandaag toelichting in de onderzoekscommissie. Ik heb alle vertrouwen dat zowel Lantis als mijn toenmalige kabinetsmedewerkers in eer en geweten en correct hebben gehandeld."

Ook Joke Schauvliege, toenmalig minister van Leefmilieu, komt in het het vizier door de mails die VRT NWS kon inkijken. In een interne mail van een leidinggevende van afvalstoffenmaatschappij OVAM staat dit te lezen: "Ik heb intussen van het kabinet de uitdrukkelijke opdracht gekregen dat we geen trekkersrol mogen opnemen in dit dossier naar communicatie en zelf geen onderzoek mogen uitvoeren ter controle van het woongebied." Schauvliege was als minister van Leefmilieu voogdijminister van OVAM, maar zelf heeft ze altijd ontkend dat ze de opdracht heeft gegeven om niet te communiceren. 

Aan onze redactie laat Schauvliege weten dat ze nu niet kan reageren  omwille van de PFOS-onderzoekscommissie die nog loopt in het Vlaams Parlement. "Ik heb voldoende bewijzen en ik zal die daar op tafel leggen", aldus de voormalige minister.

Bezorgde oppositie

Vanuit de oppositie wordt alvast ongerust gereageerd. Vandaag vindt in het Vlaams Parlement een zitting plaats van de PFOS-onderzoekscommissie. Het is de verwachting dat er daar vandaag uitgebreid over gediscussieerd zal worden, want Lantis is er vandaag te gast.

Als blijkt dat de ministers inderdaad actief op de hoogte waren en beslist hebben om niet te communiceren, dan hebben ze gespeeld met de gezondheid van omwonenden

Mieke Schauvliege, Vlaams parlementslid voor Groen

Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) wil vandaag van Lantis horen of de bevoegde ministers inderdaad op de hoogte werden gebracht en of communicatie bewust tegengehouden werd. "Wij zullen zeker vragen welke contacten er geweest zijn met de kabinetten en de bevoegde ministers. Als blijkt dat de ministers inderdaad actief op de hoogte waren en beslist hebben om niet te communiceren, dan hebben zij echt wel gespeeld met de gezondheid van de omwonenden. En dan kan het niet anders dan dat daar gevolgen aan gekoppeld moeten worden."

En ook Hannes Anaf, Vlaams parlementslid voor Vooruit en voorzitter van de onderzoekscommissie, reageert bezorgd: 

Het PFOS-dossier is niet nieuw, maar nu weten we iets meer over wie de communicatie daarin tegenhield, en daarvoor kijken we dan ook naar Joke Schauvliege en haar kabinet, zegt onze politieke verslaggever Fabian Lefevere in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen