Bewoners van woonzorgcentrum in Hoboken krijgen derde prik vroeger dan voorzien: "Geluk dat er genoeg vaccins op overschot waren"

Vandaag hebben 128 bewoners van het woonzorgcentrum Lichtenberg in Hoboken al een derde prik van het coronavaccin gekregen. Normaal gezien starten die vaccinaties in de woonzorgcentra pas op 6 oktober, maar de eerstelijnszone in Antwerpen had nog genoeg vaccins in stock om daar nu al aan te beginnen. "In de loop van de komende 10 dagen zullen alle 2.500 bewoners van het Zorgbedrijf in de stad nog gevaccineerd worden als zij dat willen", zegt CEO Johan Demuynck van Zorgbedrijf Antwerpen. 

Voor een aantal bewoners van het woonzorgcentrum Lichtenberg in Hoboken kwam de derde, zogenaamde boosterprik voor het coronavaccin, vandaag vroeger dan voorzien. Aangezien de eerstelijnszone in de stad Antwerpen nog vaccins in stock had, kon het woonzorgcentrum alvast beginnen aan die derde vaccinatieronde. "We hadden geluk dat er nog genoeg vaccins op overschot waren", zegt Johan Demuynck, CEO van Zorgbedrijf Antwerpen. 

Normaal pas derde prik in oktober

Volgens de planning van het Agentschap Zorg en Gezondheid worden de derde prikken in de woonzorgcentra pas gegeven vanaf 6 oktober. Maar dat enkele centra hier al vroeger mee beginnen, zou geen probleem zijn zolang er genoeg vaccins op overschot zijn. "Ik zou het heel erg vinden, mocht er ooit een vaccin weggegooid worden. In die zin ben ik blij dat we niet te lang moeten wachten en dat we de vaccins onmiddellijk kunnen geven aan de mensen die er recht op hebben", zegt Demuynck. 

Wat we echt willen vermijden, is dat de kwetsbare ouderen een moeilijke winter doormaken

Els Van Doesburg, Antwerps schepen van Gezondheid (N-VA)

"Het is de eerste van 18 woonzorgcentra in Antwerpen waar we dit zullen doen", zegt ook schepen van Gezondheid Els Van Doesburg (N-VA). "Wat we echt willen vermijden, is dat de kwetsbare ouderen een moeilijke winter doormaken. We merken dat het vaccin in bepaalde gevallen in kracht afneemt na verloop van tijd. De eerste prikken van de ouderen zijn dan ook al van maart geleden. Daarom kijken we op dit moment naar de kwetsbare ouderen, die in gevaar zouden zijn bij een opstoot van bijvoorbeeld een deltavariant."

Meest gelezen