AFP or licensors

Cafébaas uit Zwalm schuldig aan dood dronken klant maar krijgt geen straf

Een cafébaas uit Sint-Denijs-Boekel, bij Zwalm, blijft in beroep wel schuldig aan de dood van een dronken klant, maar ziet zijn straf verdwijnen.  

Het hof van beroep vindt dat een cafébaas uit Sint-Denijs-Boekel wel degelijk schuldig is aan de dood van een dronken caféklant, 7 jaar geleden, maar schrapt de straf uit eerste aanleg. Toen had hij nog zes maanden met uitstel gekregen. 

Cafébaas neemt sleutels af

De feiten dateren van maart 2013. Een klant stapte het café binnen en was  zichtbaar dronken; hij viel ook enkele keren. Bij een van die valpartijen verloor hij, volgens getuigen, ook het bewustzijn. De cafébaas pakte de autosleutels van de man af, haalde zijn wagen en legde de man op de achterbank. Daarbij verstopte hij de sleutels en de portefeuille van de man ook onder de zetel. De klant overleed tijdens de koude nacht. 

Schuldig maar geen straf

In eerste aanleg kreeg de man zes maanden cel met uitstel en de procureur-generaal vroeg dezelfde straf. Hij laakte de houding van de cafébaas. “De cafébaas wou de politie niet bellen uit angst voor een slechte reputatie, want de zaak was nog niet lang open. Toen hij om vier uur zijn café sloot, ging hij nog eens kijken naar de wagen, maar nog altijd ondernam hij geen actie.” Hij kreeg uiteindelijk in beroep geen straf. De voorzitter legde hem een eenvoudige schuldigverklaring op. Dat betekent dat de man een strafblad heeft maar geen straf krijgt. 

Meest gelezen