Gefrustreerde busreizigers aan Hasselts station door vakbondsactie: "Straks geen bus naar huis"

De nationale actiedag van de socialistische vakbond bezorgde wachtende busreizigers in Hasselt de nodige frustraties.  Ondanks de alternatieve minimale dienstregeling die De Lijn voor het eerst had uitgewerkt ondervonden veel mensen hinder. “Op mijn werk geraken doe ik wel, maar mijn echtgenoot moet me vanavond noodgedwongen komen oppikken in Heusden”, zegt een verkoopster.

Door een nationale actiedag van de socialistische vakbond rijden er vandaag maar 60 procent van de bussen en trams van De Lijn en van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB. De socialistische vakbond voert vandaag actie, omdat de onderhandelingen over de loonnormwet mislukt zijn. Dankzij de minimale dienstverlening die voor het eerst van kracht was, konden reizigers sinds gisteren hun verbinding checken op de app en website van de Lijn. “Volgens de app zou ik nu een bus naar mijn school in Tongeren moeten hebben”, vertelt een middelbare scholier. “Dat heb ik gisterenavond al kunnen checken. Mijn terugreis valt echter in het water, waardoor mijn vader mij zal moeten komen ophalen. Veel medeleerlingen zullen straks net zoals mij een beroep moeten doen op een van hun ouders.”

(Lees verder onder de foto.)

“Ik ga mijn dochter in Tongeren bezoeken”, vertelt een vrouw uit Beringen. “Een staking zorgt altijd voor dezelfde stress. Ik ben met pensioen, maar voor mensen die moeten werken is het een schande. Ik kan kort en bondig zijn: het beleid bij De Lijn is gewoonweg slecht.”

“Ik was niet op de hoogte van de staking”, geeft een jongeman geërgerd toe. “Ik moet op een opleiding geraken in Bilzen en kom in de problemen als ik te laat arriveer. Tot nu toe komt mijn bus niet opdagen, dus hoop ik op de volgende. Zonder smartphone is het echt gissen… En bij het kantoor van De Lijn kan ik ook al niet terecht. Ik weet echt niet wat ik nu moet doen.”

Op de website van de Lijn is een aparte pagina waar je kan checken of jouw rit gereden wordt. 

Meest gelezen