Discussiëren over jobbonus, dienstencheques en openbaar vervoer: Vlaamse regering buigt zich over begroting

De Vlaamse regering zit in de laatste rechte lijn van de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar. Die moet rond zijn tegen maandag, als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring in het Vlaams Parlement houdt. Door de coronacrisis is er een tekort van zo'n 2 miljard euro. Dat betekent allicht besparen, maar misschien ook nieuwe belastingen.

Een begroting in evenwicht is een utopie voor deze Vlaamse regering. Die streeft wel naar een halvering van het begrotingstekort tegen 2024, en dat betekent dat er 1 miljard euro moet worden gevonden.

Op dit moment geen enkele uitspraak doen die het binnen moeilijk gaat maken

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA)

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) liet vanmorgen niet in zijn kaarten kijken. "Ik denk dat ik op dit moment geen enkele uitspraak kan doen die het binnen moeilijk gaat maken", liet hij zich ontvallen. Op de vraag of nieuwe belastingen tot de mogelijkheden behoren, wilde hij niet ingaan. 

Voor viceminister-president Hilde Crevits komt het erop aan om de heroplevende economie nu niet te fnuiken door het begrotingsbeleid. Er moet men andere woorden een evenwicht tussen die twee worden gevonden.

In elk geval lijken besparingen in de zorg en het openbaar vervoer uit den boze. Open VLD en CD&V willen ook niet afwijken van de eerder beloofde jobbonus. "Op een moment dat we mensen willen activeren op de arbeidsmarkt, dat we weten dat er mensen zijn met een klein inkomen - de working poor - is voor hen iets extra doen niet meer dan rechtvaardig", liet viceminister-president Bart Somers (Open VLD) optekenen.

Er komen een aantal indexeringen aan, maar de dienstenchequebedrijven kunnen die loonaanpassingen niet aan. Nochtans verdienen de werknemers in de sector iets meer. Dat betekent allicht duurdere dienstencheques. "Waar sta je als mensen dienstencheques willen kopen, maar er geen medewerkers meer zijn die in de sector willen werken", geeft Hilde Crevits (CD&V) mee.

Bekijk hieronder een verslag uit "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen