Ellenlange rijen aan een Brits tankstation.
AFP or licensors

Dreigend brandstoftekort in Verenigd Koninkrijk door Brexit, rantsoenering aan tankstations

In het Verenigd Koninkrijk  heeft de EG-keten van tankstations een limiet opgelegd aan de hoeveelheid benzine die per klant kan worden getankt. Op verschillende plekken in het land staan lange rijen auto's aan te schuiven aan de tankstations. Er is een tekort aan brandstof in de stations omdat er te weinig vrachtwagenchauffeurs zijn om die te vervoeren. Dat is een gevolg van de Brexit. 

"Kijk naar mijn tank, hij is leeg. Hoe raak ik maandag op mijn werk?" Een man staat zoals zovelen aan te schuiven aan een tankstation in Zuid-Engeland. Hij is al bij drie tankstations gepasseerd, zonder succes.

Videospeler inladen...

De Britse oliemaatschappij BP kondigde aan dat zeker 100 tankstations kampen met tekorten. Het bedrijf heeft er noodgedwongen een handvol moeten sluiten. Hetzelfde verhaal bij Esso en Tesco. Shell meldt dat het duidelijk voelt dat de Britten brandstof beginnen te hamsteren, en drijft de bevoorrading van zijn tankstations op. 

De EG Group, die 400 tankstations uitbaat, gaat nog een stap verder en heeft rantsoeneringen ingevoerd. Per klant kan er hoogstens voor 30 pond aan brandstof getankt worden. Volgens EG is dat te wijten aan de huidige onvoorspelbare vraag van de klanten en de daarmee gepaarde "uitdagingen" inzake bevoorrading. 

Bekijk hier de beelden van Britten die in de rij staan aan de pomp:

Videospeler inladen...

Het nakende brandstoftekort is een gevolg van de Brexit. Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gestapt is, is een groot aantal Europese vrachtwagenchauffeurs teruggestuurd of uit eigen beweging teruggekeerd uit het VK naar hun land. Heel wat andere chauffeurs zitten in quarantaine door het coronavirus. 

De Britse regering zit bijeen met alle betrokken partijen om het probleem te bespreken. Het ministerie van Transport zegt dat er genoeg voorraad is en roept de bevolking op om niet te hamsteren. 

Meest gelezen