Meng Wanzhou praat met de pers na de hoorzitting waarin ze te horen kreeg dat kon terugkeren naar China.
AFP or licensors

Einde rel tussen China en Canada: topvrouw van Huawei keert terug naar China, 2 Canadezen in China vrijgelaten

Meng Wanzhou, de nummer twee van de Chinese telecomreus Huawei en de dochter van de stichter van het bedrijf, keert terug naar China, nadat ze een akkoord bereikte met het Amerikaanse departement van Justitie, die haar wilden vervolgen voor bankfraude en het overtreden van de sancties tegen Iran. Daarvoor vroegen ze haar uitlevering vanuit Vancouver in Canada naar de VS. In ruil voor haar vrijlating laat China twee veroordeelde Canadezen vertrekken naar hun thuisland.   

Het Amerikaanse gerecht stemt ermee in om Meng niet te vervolgen op voorwaarde dat ze zich tot eind volgend jaar aan bepaalde voorwaarden houdt. Doet ze dat, dan vervalt de aanklacht. In ruil erkent Meng dat ze de zakenbelangen van Huawei in Iran verkeerd heeft voorgesteld. Van zodra de uitspraak voor een Canadese rechtbank bekend was, vertrok Meng naar de luchthaven en stapte op een vliegtuig van Air China naar China. 

Meng Wanzhou (49), financieel directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei, werd op 1 december 2018 op vraag van de Verenigde Staten opgepakt op de luchthaven van Vancouver, in Canada. Dat gebeurde vlak voor een belangrijke handelsgesprekken tussen China en de toenmalige regering van president Donald Trump. De Amerikaanse overheid wilde Meng vervolgen voor bankfraude.

Volgens de VS had Meng het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran geschonden. Tijdens een ontmoeting in 2013 in Hongkong met een kaderlid van de bank HSBC, zou ze gelogen hebben over de banden tussen Huawei en Skycom. Dat dochterbedrijf van Huawai verkocht apparatuur aan Iran. Amerika vroeg aan Canada om Meng uit te leveren, zodat ze voor het gerecht kon verschijnen.

Meng Wanzhou: "Achter de wolken schijnt de zon"

Buiten aan de rechtbank sprak een opgeluchte Meng met de pers. "De afgelopen drie jaar stond mijn leven op zijn kop", zei ze. "Maar ik ben ervan overtuigd dat achter de wolken de zon schijnt. Het was een ervaring van onschatbare waarde." Korte tijd later bepaalde de rechtbank dat Meng Canada mocht verlaten. Intussen is ze vertrokken naar China.

Na Mengs vertrek uit Canada maakte premier Justin Trudeau bekend dat de twee Canadezen die in China opgepakt waren, ook vrijgelaten zijn en naar Canada terugkeren. Het is niet duidelijk of er een deal gesloten is tussen Canada en China.

Bij het verlaten van de rechtbank legde Huawei-topvrouw Meng Wanzhou -na haar vrijlating- een verklaring af:

Videospeler inladen...

Meest gelezen