Familie uit Sint-Truiden maakt al 65 jaar deel uit van Chiro Sint-Rita: "Elk chirokamp was als familiefeest"

Al 65 jaar zit er altijd wel iemand van de familie Robijns in chiro Sint-Rita in Sint-Truiden. 13 familieleden waren lid en sommigen bleven als volwassen begeleider of kookmoeder. De oma startte ooit met de traditie omdat het moest, ondertussen gaat het kleinkind vol goesting elke zondag naar de chiro. Chiro Sint-Rita bestaat 75 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd, uiteraard mét de familie Robijns.  

Chiro Sint-Rita in Sint-Truiden bestond eigenlijk vorig jaar al 75 jaar, maar dit jaar kunnen ze het pas gepast vieren. "We willen een echt feest waar iedereen welkom is", vertelt begeleidster Christine, "dus we hebben het uitgesteld, maar daarom is het niet minder een feest."

Wie het jubilieum zeker komt meevieren, is de familie Robijns. Die maakt al 65 jaar onafgebroken deel uit van de chiro. "Elk chirokamp was een beetje als een familiefeest met nichten, nonkels, tantes, oma's en opa's. Daardoor kenden we elkaar door en door", lacht Lien Robijns. 

Van lid tot oud-leiding

Gert Robijns startte bij chiro Sint-Rita omdat ze moest van haar ouders. "Ik ging eerst niet zo graag, maar uiteindelijk ben ik er toch gebleven", vertelt ze trots. "De vriendschappen die daar ontstonden, zijn doorheen de jaren blijven bestaan. Het mooie aan de chiro is ook dat je er altijd welkom bent." 

Gert heeft een goed oog op de verderzetting. "Mijn kleindochter is net geboren, ik hoop dat ze over 6 jaar mee kan gaan naar de chiro met mijn andere kleindochter Janna en even hard zal genieten."

Vier generaties lang

Lien Robijns, die net de kookfakkel bij de chiro heeft doorgegeven, herinnert zich die chiro vooral als een familiegebeuren. "Op familiefeesten komen soms de wildste verhalen van de verschillende generaties naar boven. Voor mij was de chiro ook een moment om de banden met mijn nichtjes aan te halen." 

Er zit zeker een chiromicrobe in de familie! 

De jongste van de familie, Janna, is dit jaar gestart met de chiro en is heel enthousiast. "De spelletjes op kamp vond ik super!", zegt ze.

De hele familie Robijns is dus duidelijk gebeten door de jeugdbeweging. "We zijn er zeker van dat er een chiromicrobe in de familie zit. Daar bestaat geen vaccin of mondmasker voor, en maar goed ook!"

Nog 75 jaar verder

Dit weekend viert Chiro Sint-Rita zijn 75-jarig bestaan met een groot feest. "Er staan de hele dag festiviteiten op het programma en we hebben zelfs een kleine tentoonstelling van de chiro doorheen de jaren", vertelt Christine. "We hopen dat de volgende 75 jaar even positief kunnen blijven. We zitten in een stijgende beweging, de jeugdbewegingen doen het goed, dus we hopen dat het plezier dat wij hebben gehad, nog lang kan worden verdergezet."

Meest gelezen