Gemeenschapsonderwijs wil flexibelere schooluren

Het gemeenschapsonderwijs pleit ervoor dat scholen flexibeler kunnen omspringen met de uren waarop leerlingen in de klas verwacht worden. Vooral voor de hogere jaren van het secundair zou het interessanter zijn om later te starten. Uit onderzoek blijkt dat die leeftijdsgroep het moeilijker heeft om zich 's ochtends vroeg te concentreren. 

Koen Pelleriaux, de topman van het GO, werkt aan een toekomstplan voor het GO in 2030. Eén van de elementen uit het plan gaat over hoe de school georganiseerd moet worden. Daarbij pleit hij voor een school die meer 'tijds-en plaatsonafhankelijk' is. 

Klassikaal, maar ook thuis leren

Door de coronacrisis is er veel gebruik gemaakt van afstandsonderwijs. Pelleriaux ziet daarin opportuniteiten: " We denken dat de school van de toekomst niet meer de klassikale school gaat zijn die we vandaag gewend zijn. We vinden dat de school plaats-en tijdsonafhankelijk moet zijn. Dat betekent dat jongeren natuurlijk nog altijd naar het schoolgebouw kunnen gaan, maar evengoed thuis digitaal kunnen werken. Dat digitaal thuis leren moet buiten de gekende schooluren kunnen."

School op maat van het ritme van de scholieren

Pelleriaux  verwijst hierbij naar studies die aantonen dat de schooluren zoals ze nu bestaan niet aangepast zijn aan het bioritme van tieners. "Bij jongeren van die leeftijd (laatste twee jaren middelbaar onderwijs) wordt het slaaphormoon later op de dag aangemaakt waardoor ze later gaan slapen. Toch is het belangrijk dat zij ook hun uren slaap kunnen halen." Uit onderzoek blijkt dat jongeren van die leeftijd zich moeilijker kunnen concentreren 's ochtends.  Een latere start van de lessen zou dus voor betere leerprestaties kunnen zorgen.

De Vlaamse Scholierenkoepel ziet het voorstel van Pelleriaux wel zitten:“Wij vragen dit al langer. Zeker nu we geproefd hebben van afstandsonderwijs en van flexibelere en latere schooluren. We zijn blij dat het GO nu aandacht heeft hiervoor en dat de vastgeroeste systemen van scholen in vraag worden gesteld. We hopen dat andere netten er ook over willen nadenken.”

Meest gelezen