Genk detecteert als eerste stad knallende uitlaten met slimme microfoons: “Politie gerichter laten optreden dankzij data”

Geluidsoverlast door quads en andere patserwagens in de Stalenstraat wordt voortaan geregistreerd. Bij de camera’s die in het voorjaar werden opgehangen worden nu vier microfoons geplaatst. De politie kan aan de hand van de opnames geen boetes uitdelen, maar wel gerichter optreden. Het gaat om een nooit eerder uitgevoerd proefproject in Vlaanderen.

Dat quads, wagens met sportuitlaten, auto’s en moto’s die te snel optrekken om ter lelijkst herrie schoppen in de Stalenstraat is niet nieuw. “We krijgen bij de politie heel veel klachten binnen over geluidshinder door voertuigen”, zegt burgemeester Wim Dries (CD&V). “Een problematiek die we structureel willen aanpakken met slimme technologie. Met dit proefproject willen we enkele oplossingen testen om zo de verkeersveiligheid en de algemene leefbaarheid in de straat te verbeteren. Het gaat om een samenwerking  tussen de stad Genk, de vzw Slimme Regio Vlaanderen, Nokia, MyCSN, Cranium en G4S."

Geen handhaving

De reeds geplaatste camera’s worden tijdens dit proefproject uitgebreid met vier microfoons, vergezeld door borden met een woordje uitleg. Bij een doorgang van een voertuig met een luide uitlaat wordt zowel het geluid als het beeld gecapteerd" , legt Dries uit. "Samen met de politie en het parket zal nog bekeken worden of het systeem in de toekomst een bruikbaar instrument voor handhaving kan worden. De politie zal tijdens het proefproject echter niet overgaan tot boetes op basis van het systeem, omdat je geluidsovertreders volgens de wet op heterdaad moet betrappen. Wanneer politieagenten ter plaatse komen en zelf geen overlast kunnen vaststellen, mogen ze niet ingrijpen. Dat zorgt uiteraard elke keer opnieuw voor frustraties bij de bewoners. We hopen dat deze slimme technologie de politie kan helpen om gerichter te kunnen optreden." 

Privacy

De beelden en geluiden worden volgens de burgemeester niet langer dan één maand na het einde van de proefopstelling bewaard, ter controle en verdere afstelling van de technologie. Bovendien zal de politie geen privacy gerelateerde data te zien krijgen.

Meest gelezen