Georges-Louis Bouchez: "Het enige wat journalisten interesseert is 'kibbelkabinet', maar niet grond van het debat"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ontkent dat hij met zijn vele tweets en meningen de federale regering mee onderuit haalt. Integendeel: het zijn de media die volgens hem veel te vaak focussen op het gekibbel in plaats van op de grond van het politieke debat, zegt hij in "De afspraak op vrijdag". Anderzijds geeft hij wel een sneer aan minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) over diens plannen om iets te doen aan de lage fiscaliteit voor topvoetballers.

De afgelopen weken botsen de meningen in de federale regering geregeld. De pensioenhervorming, de kwestie van solidariteit met de slachtoffers van de overstromingsramp in Wallonië of de hervorming van de arbeidsmarkt: telkens weer lijken de Vivaldi-partijen in eeuwig gekibbel te vervallen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez laat zich daarbij graag gelden.

Bekijk hier het fragment uit "De afspraak op vrijdag" waarin Georges-Louis Bouchez uitlegt waarom er zoveel politiek gekrakeel is.

Videospeler inladen...

Het is niet omdat je partners bent dat je ook dezelfde partij moet worden

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

Maar dat ziet hij zelf anders. "Ik heb een heel eenvoudige stelregel: ik respecteer het regeerakkoord. Als er over iets een akkoord in de schoot van de regering is, respecteer en verdedig ik dat." Maar daar stopt het voor hem. "Het is niet omdat je partners bent dat je ook dezelfde partij moet worden."

Daarop volgt een uithaal naar de media. "Ik begrijp de pers niet altijd. Ik lees de kranten regelmatig. De journalisten zeggen enerzijds dat je niet alleen debat moet hebben in tijden van verkiezingen en dat de democratie het hele jaar door en elke dag moet léven. Maar als men dan debatteert, is het enige wat ze interesseert 'kibbelkabinet'. Ze analyseren niet eens de grond van het debat."

Als er debat is, heeft dat volgens Bouchez te maken met een verschillende visie op maatschappij. "Het is belangrijk om aan de burger uit te leggen waarom de liberalen 'zus' denken en de socialisten 'zo'." Door zich zo te focussen op het gekibbel brengen de media niets bij, vindt de MR-voorzitter. "Democratie moet groot worden door dergelijke debatten."

Toch kan de MR-voorzitter het soms niet laten van zich zelf aan enig gekibbel te bezondigen. Neem nu de discussie over de lage sociale bijdragen voor topvoetballers. Bouchez wil daar niet zomaar aan laten tornen, maar minister van Financiën Vincent Van Peteghem ziet dat anders. ""Als Bouchez aan zijn kuisvrouw wil uitleggen dat zij meer betaalt dan een voetballer, be my guest", zei die daarover in "De zevende dag". 

Zolang er geen akkoord over alles is, is er over niets een akkoord

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

"Ik heb geen kuisvrouw, dus hoef ik niets uit te leggen", sneert Georges-Louis Bouchez. Maar zal de MR Van Peteghem tegenhouden? "Als meneer Van Peteghem wil dat dat de kuisvrouw minder sociale bijdragen betaalt dan de voetballer, stel ik hem voor dat hij de sociale bijdragen voor de kuisvrouw verlaagt in plaats van die voor de professionele voetballers te verhogen."

"In het regeerakkoord staat dat minister Van Peteghem een globale hervorming van de belastingen moet voorstellen opdat die rechtvaardiger zou zijn." De soep wordt dus wellicht niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. "Als Vincent Van Peteghem het systeem voor topsport in vraag wil stellen, wil ik daarover praten, maar wel als dit deel uitmaakt van een globale fiscale hervorming. Zolang er geen akkoord over alles is, is er over niets een akkoord."

Bekijk hier een fragment uit "De afspraak op vrijdag" met Georges-Louis Bouchez, oud-premier Yves Leterme en hoofdredacteur Liesbeth Van Impe van "Het Nieuwsblad".

Videospeler inladen...

Bekijk hier de integrale uitzending van "De afspraak op vrijdag" van 24 september:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen