Videospeler inladen...

"Grote boze wolven"-fakkeltocht in Limburg lokt 3.000 wandelaars, "prachtig dier, maar hoort hier niet thuis" 

In Meeuwen in de provincie Limburg hebben zo'n 3.000 mensen meegewandeld met de wolvenfakkeltocht. Niet met echte vuurfakkels, want dat mocht niet voor de veiligheid, maar met elektronische fakkels. De wandelaars willen hun bezorgdheid  uiten over de wolven in de regio. Ze klagen aan dat de wolf angst inboezemt bij de burgers en dat hij hier niet thuis hoort.  De tocht is een initiatief van de jonge boer Jef Housen. Ze vragen aan de Vlaamse overheid om maatregelen te treffen. Onze reporter ging ter plaatse de sfeer opzoeken in "Laat".

De autoparkings lopen vol, 3.000 wandelaars maken zich op een weide klaar voor de wolvenfakkeltocht. Ook een driehondertal schapen grazen rustig op de heide. Ze lichten op door tientallen lampjes op hun rug.Een fakkel kan je kopen voor twee euro per stuk. Alcohol en vuur is niet toegelaten lezen de wandelaars op een groot bord. De wandelaars komen van overal en willen hun bezorgdheid en zeker ook hun angst voor de wolf tonen. De boodschap is duidelijk: de wolf is terug en die zorgt voor kommer en kwel.

Daarom trekken boeren, lokale gilden, actiegroepen en burgers de straat op om de gevolgen van de wolf aan te kaarten. Ze vinden dat het tijd wordt dat het Vlaamse beleid zich bewust wordt van de angst die er heerst. De tocht loopt onder andere langs de heide waar twee pony's zo'n 10 dagen geleden werden gedood door een roedel wolven.

Onze reporter Dominique de Graaf trok naar Limburg en ging mee op tocht. Bekijk de reportage uit "Laat" hier:

Videospeler inladen...

Dat de wolven terug zijn in België weten we al even, maar de laatste weken domineren ze het nieuws. Eerst werden twee Shetlandpony's opgegeten, daarna was een koe aan beurt. Het zijn maar enkele voorbeelden in een lange rij van vee dat gedood wordt door de wolven. En de angst zit er bij de Oudsbergenaren in dat het niet zal stoppen bij het doden van vee, maar dat de wolf ook zijn zinnen zal zetten op de mens.

De wolf zien de betogers in Oudsbergen liever niet. Maar hem weg krijgen uit de regio is niet eenvoudig. Het dier is namelijk beschermd en mag niet zomaar verdreven, laat staan gedood worden. Eerder riep het Wolf Fencing Team ook al op aan eigenaars van kleinvee om een omheining met schrikdraad te plaatsen om hun vee te beschermen.

Meest gelezen