ROBIN UTRECHT

Huisartsen willen grondige bijsturing testbeleid en vragen andere maatregelen zoals mondmaskers en uitbreiding coronapas

Huisartsenvereniging Domus Medica pleit voor een grondige bijsturing van het huidige testbeleid. Concreet zouden kinderen jonger dan 12 jaar niet meer getest mogen worden tenzij ze ernstig ziek zijn en gevaccineerde volwassenen alleen als dat "klinisch nodig" is. Bovendien vragen ze "politieke moed" om andere beschermingsmaatregelen zoals mondmaskers te behouden of uit te breiden. "Enkel testen zal een vierde golf niet vermijden", klinkt het. "Het huidige beleid is onhoudbaar."

De huisartsen hekelen dat er de laatste tijd veel versoepelingen zijn doorgevoerd, maar dat het testbeleid onveranderd is gebleven. Volgens Domus Medica is het draagvlak voor het testbeleid daardoor volledig ondergraven. "Kinderen onder de twaalf worden massaal getest, terwijl bij hen het ziekteverloop mild is. Volwassenen laten zich niet meer testen of stellen zorg uit", klinkt het. "Het heeft als gevolg dat de cijfers niet meer betrouwbaar zijn."

"Het is zo druk dat we gewone zorg weer dat moeten inperken in onze praktijk", zegt huisarts Liesje Eyckmans in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De artsen verwijzen daarmee naar cijfers van Sciensano eerder vandaag mee kwam. Een op de tien mensen met griep- of verkoudheidsymptomen zou positief testen op het coronavirus. Maar volgens de huisartsen zijn die cijfers niet meer betrouwbaar, omdat het draagvlak voor de testen weggesmolten is.

Huisartsenvereniging Domus Medica stelt dan ook een grondige aanpassing van de teststrategie voor. Zo zouden gevaccineerden enkel nog getest moeten worden bij "klinische indicatie". Voor niet-gevaccineerden zouden dezelfde criteria als nu blijven gelden. Kinderen jonger dan 12 jaar zouden niet meer getest worden of in quarantaine moeten tenzij ze ernstig ziek zijn.

We denken aan een toch wat algemenere mondmaskerplicht, thuiswerken waar dat kan en de verdere uitbreiding van de coronapas

Verder willen de huisartsen dat de testen behouden blijven in specifieke situaties. Mensen die een hoog risico hebben gelopen bijvoorbeeld of terugkerende reizigers. Om de werkdruk bij de huisartsen te verminderen moeten voor de beroepsvereniging zelftesten (nog) meer gestimuleerd worden.

De vereniging denkt ook verder dan alleen het testbeleid. "Als we een vierde golf willen vermijden, moet men de moed hebben om een aantal andere maatregelen te nemen", zegt dokter Roel Van Giel van Domus Medica aan VRT NWS. "We denken aan een toch wat algemenere mondmaskerplicht, thuiswerken waar dat kan en de verdere uitbreiding van de coronapas."

Meest gelezen