Klimaatprotest in Berlijn.

Opnieuw uitgebreid klimaatprotest van jongeren in verschillende landen: "Iedereen praat over beloftes, we willen actie"

In Duitsland zijn in verschillende steden duizenden jongeren vandaag niet naar school gegaan, om op straat te kunnen betogen voor het kilmaat. Het is de eerste manifestatie van Fridays for Future in maanden, niet toevallig vlak voor de Duitse parlementsverkiezingen. Maar ook in andere landen in Europa en elders in de wereld is betoogd.

Het zijn beelden die we kennen, maar die we al even niet meer gezien hadden: duizenden jongeren die op straat komen om meer aandacht te vragen voor het klimaat, originele slogans op kartonnen bordjes boven het hoofd houdend.

Onder meer in Duitsland waren ze vandaag terug, de klimaatbetogingen. In verschillende steden kwamen duizenden jongeren op straat voor het klimaat. Het initiatief van de betogingen komt van de actiegroep Fridays for Future. In Duitsland was het de eerste manifestatie van Fridays fo Future in maanden. En in elk geval de grootste sinds het begin van de pandemie.

Klimaatprotest in Hamburg.
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Onder meer in Berlijn, München, Stuttgart, Keulen, Hamburg en Freiburg liepen de jongeren door de stad. In Berlijn kwamen de betogers rond 12 uur samen op het grasveld voor het Reichstaggebouw, waar het Duitse parlement vergadert. De deelnemers hielden ook een mars door de regeringswijk. 

Zondag zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland. De jongeren willen met hun actie nog eens de aandacht vestigen op het klimaat, dat volgens hen te weinig aandacht kreeg tjdens de verkiezingscampagne.

Een van de drie kandidaten die bondskanselier Angela Merkel willen opvolgen na de verkiezingen, de groene kandidate Annalena Baerbock, maakte een onverwachte verschijning op een van de acties. Ze was aanwezig bij de betoging in Keulen.

Videospeler inladen...

In Berlijn was ook Greta Thunberg aanwezig (video boven en foto onder), de jonge Zweedse klimaatactiviste die het klimaatprotest van jongeren wereldwijd zowat in gang zette met haar klimaatstakingen in eigen land. Ze hield vandaag ook een toespraak. "Als er een ding is dat de pandemie ons geleerd heeft, dan is het dat de klimaatcrisis nooit als een noodsituatie is behandeld", zei ze. "Het is duidelijk dat geen enkel politieke partij doet wat nodig is en daar zelfs niet in de buurt van komt."

Ook de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was aanwezig in Berlijn.

Fridays for Future voerde vandaag niet alleen in Duitsland actie, maar wereldwijd. In Azië onder meer in Bangladesh en de Filipijnen. "Iedereen heeft het over beloftes, maar niemand houdt zich daar aan", zegt de 22-jarige Bengaalse klimaatactivsist Farzana Faruk Jhumu. "We willen meer actie." Het straatarme Bangladesh is een land dat heel gevoelig is voor de klimaatopwarming.

In Europa waren er naast Duitsland dan weer betogingen in onder meer Polen, Italië en Denemarken. Over een dikke maand, in de eerste week van november, start in de Schotse stad Glasgow de klimaatconferentie COP26. Bijna 200 landen buigen zich dan over een nieuw actieplan om de klimaatopwarming tegen te gaan. Deze actiedag zal dus wellicht nog een vervolg krijgen de komende weken.

Klimaatprotest in Freiburg.
(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Meest gelezen