Persruimte Stad Gent

Nieuwe editie van Gents Lichtfestival voorgesteld: wat is er nieuw?

Het Lichtfestival in november wordt het eerste massa-evenement voor Gent sinds corona. Met het virus in het achterhoofd neemt de stad een aantal belangrijke maatregelen: het parcours wordt langer, er komen verschillende startpunten en er zullen ook lichtinstallaties buiten het stadscentrum te zien zijn. Eet- en drankkraampjes zijn niet toegelaten, om de lokale horeca te steunen.

Het Lichtfestival werd voor de eerste keer georganiseerd 10 jaar geleden en is dit jaar dus een jubileumeditie. Sinds 2011 is het letterlijk een lichtend hoogtepunt in Gent, zowel voor inwoners als voor mensen van buiten de stad. Op het festival kan je verschillende lichtinstallaties, lichtkunst, videomapping en projecties op gebouwen bekijken. Via een parcours wandel je van de ene installatie naar de andere. Het festival trekt enorm veel volk aan, en met de coronacrisis die nog aan het sluimeren is, neemt de stad een aantal bijkomende maatregelen.

Lees verder onder de foto.

"The big fire of Ghent that never happened" (2011)
Persruimte stad Gent

Publiek spreiden en horeca steunen

Het parcours wordt in totaal 7,2 kilometer lang. Dat is langer dan bij de vorige edities van het festival en dat doet de stad om het aantal bezoekers zoveel mogelijk te spreiden. Daarom zijn er dit jaar ook verschillende startpunten, zodat er geen grote groepen mensen bij elkaar staan. Daarnaast komen er installaties buiten het drukke stadscentrum, en ook dat is een manier om het volk zoveel mogelijk uit elkaar te houden. 

Eten en drinken zullen bezoekers bij de lokale handelaars kunnen doen. Dit jaar is er gekozen om geen extra drank- en eetkraampjes uit te nodigen, zodat de lokale horeca extra steun krijgt. 

Lees verder onder de Facebookpost.

Kunst, wetenschap en technologie

Het Lichtfestival is een verzameling van lichtkunstwerken en -installaties, maar het festival werkt nu ook samen met de Universiteit van Gent om de wetenschap en de technologie achter licht te achterhalen. Op het festival zelf zijn er in totaal 32 kunstwerken te zien van lokale, nationale en internationale lichtkunstenaars en -ontwerpers. 

Beluister hier een interview met Jeroen De Schuyteneer, directeur van de dienst Feestelijkheden van de stad Gent

Een aantal installaties keren dit jaar terug, als zogenaamde "publiekslievelingen", omdat die een enorm succes kenden bij vorige edities: "The big fire of Ghent that never happened" (2011), een illusie van het Belfort dat in brand staat; "La Cattedrale di Luce" (2012), een soort van lichttunnel; "Cloud" (2015), een regenwolk met 6.000 gloeilampjes; en "Museum of the moon" (2018), een grote verlichte replica van de maan.

Verkeers- en parkeervrij parcours

Het volledige parcours wordt verkeers- en parkeervrij gemaakt. Bezoekers kunnen gebruik maken van het openbaar vervoer, de fiets of de park & rides. Voor de buurtbewoners wordt gezorgd dat zij zo weinig mogelijk hinder ondervinden, met extra bewonersparkeerplaatsen.

De 5e editie van het Lichtfestival start op woensdag 10 november en eindigt op zondag 14 november 2021, telkens van 19.00 uur tot middernacht. Enkel op zondag starten de activiteiten een uur vroeger, om 18.00 uur. Het festival is een organisatie van de Stad Gent, UGent en Fluvius, en is volledig gratis en in openlucht. Bezoekers moeten wel een vaste looprichting respecteren.

"La Cattedrale di Luce" (2012)
Persruimte stad Gent

Meest gelezen