Opleiding Forensisch Onderzoek Brusselse Hogeschool erg populair: "Tv-series zitten daar zeker ook voor iets tussen."

De opleiding Forensisch Onderzoek aan de Erasmushogeschool in Brussel is enorm populair. Voor volgend academiejaar staan er al 190 personen op de wachtlijst. Forensisch onderzoekers doen aan sporenonderzoek na een strafrechtelijk feit zoals diefstal of moord. Het succes heeft onder meer te maken met de vele tv-series . 

Tien jaar geleden begon de Erasmushogeschool Brussel als eerste hogeschool in Vlaanderen met een postgraduaat Forensisch Onderzoek. "Je leert bij ons hoe je sporenonderzoek moet doen op de plaats waar een misdaad gebeurd is zoals een moord", vertelt opleidingshoofd Els Plas. "De politie verzamelt ook sporen zoals de afdruk van een schoen of vingerafdrukken. Maar die stalen moeten dan verder onderzocht worden in een labo voor Forensisch Onderzoek. Daar gebeurt bijvoorbeeld ook een DNA-analyse."

"En dan is er in de opleiding nog een luik dat gelinkt is aan Forensische Geneeskunde", gaat Plas verder. "Dat heeft te maken met de identificatie van overleden personen. Als we een bot van een slachtoffer vinden, moeten we kunnen achterhalen wat de leeftijd is van die persoon en of het een man of een vrouw is.  Je leert bij ons ook hoe je een autopsie moet uitvoeren."

Eva Plas ziet meerdere redenen voor de grote interesse in de opleiding. "Het heeft te maken met mond-tot-mondreclame. De lessen worden enkel gegeven door experten die werken in de sector. Dus zij komen echt met voorbeelden uit de praktijk wat de lessen heel boeiend maakt. Maar ook de vele televisieprogramma's zoals Wetsdokters, De Rechtbank, Onderzoeksrechters, spelen zeker een rol. Want door die series is het domein van Forensisch Onderzoek gekend bij het grote publiek."

Meest gelezen