Oude Hasseltse stadhuis wordt gerenoveerd: ceremonies tijdelijk in historische provinciehuis in de binnenstad

In Hasselt wordt het oude stadhuis gerenoveerd. In een eerste fase worden het dak en de zolderverdieping aangepakt. In een later stadium wordt ook het plein achter het stadhuis vernieuwd. Het oude stadhuis moet op termijn "Het Huis van de Hasselaar" worden waar ceremonies, evenementen en bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. 

De stad Hasselt krijgt Vlaamse subsidies om het oude stadhuis te renoveren. Daardoor komt die renovatie in een stroomversnelling. Om te beginnen wordt het dak aangepakt. Dat was er erg aan toe en daardoor hadden regen en wind vrij spel op de zolderverdieping.  Ook die wordt gerenoveerd zodat de ruimte later ook gebruikt kan worden. 

"Het oude stadhuis is een prachtig gebouw en moet in ere hersteld worden. Het moet het "Huis van de Hasselaar" worden

Schepen Laurence Libert

De werken aan het oude stadhuis starten in de lente van volgend jaar en zullen een jaar duren. "We willen van het oude stadhuis het "Huis van de Hasselaar" maken waar ceremonies en huwelijken kunnen plaatsvinden", zegt schepen Laurence Libert.  "Dat moet ook een boost geven aan de hele buurt. Er moet opnieuw meer beweging komen in dat deel van de stad."

"Voor de activiteiten die nu nog in het stadhuis plaatsvinden, moest dus een ander onderkomen worden gezocht.  "Het oude stadhuis wordt momenteel gebruikt voor Studio Stad", zegt schepen Laurence Libert.  "Dat is een plek in het stadhuis waar kunstenaars terechtkunnen voor tentoonstellingen.  Zij zullen vanaf nu exposeren in de Tweetorenwijk". 

Trouwen in het historische provinciehuis in de Hasseltse binnenstad

"Ontvangsten en huwelijksfeesten die nu nog plaatsvinden in het oude stadhuis, zullen tijdelijk plaatsvinden in het oude provinciehuis van Hasselt", gaat Libert verder. "Dat hebben we overgekocht van de Regie der Gebouwen. We gaan ook dat gebouw herstellen want het is een prachtig gebouw en zeker ook de moeite waard om te bezoeken."

Meest gelezen