B. BOISSONNET / BSIP

Viroloog Steven Van Gucht: "Laat je ook bij milde verkoudheid- of griepsymptomen testen op covid"

Viroloog Steven Van Gucht roept op om je ook bij milde verkoudheid- of griepsymptomen te laten testen op het coronavirus. Dat heeft hij gezegd op de wekelijkse cijferpersconferentie. "Bijna 1 op de 10 van de mensen die klachten hebben van verkoudheid of griep testen nog steeds positief voor het coronavirus", zegt hij. Al wil dat niet zeggen dat je bij een verstopte neus meteen naar de huisarts moet.

Het schooljaar is herbegonnen en de winter staat voor de deur. Hét seizoen bij uitstek voor de klassieke verkoudheden en mogelijk al de eerste gevallen van de griep. Helaas gaat ook het coronavirus nog steeds rond. En de symptomen van de drie lijken nogal op elkaar.

Sciensano-viroloog Van Gucht roept dan ook op om je nog steeds te laten testen bij milde symptomen. Zelfs al denk je dat het eerder om een verkoudheid of griep(je) zou kunnen gaan. "9,3 procent of bijna 1 op de 10 van de mensen die klachten hebben van verkoudheid of griep testen nog steeds positief voor het coronavirus", zegt hij. Het gaat zowel om gevaccineerden als niet-gevaccineerden.

Een vermindering van 20 procent van ons risicogedrag kan de belasting op de ziekenhuizen halveren

"We horen jammer genoeg regelmatig dat mensen minder geneigd zijn zich te laten testen of dat huisartsen minder geneigd zijn om mensen met milde klachten te testen", zegt Van Gucht. "Elke virusoverdracht of elke transmissieketting die we kunnen doorbreken door testen of quarantaine, draagt bij tot de vermindering van risico-contacten."

Die vermindering blijft nog steeds nodig, benadrukt Van Gucht, want de kans op een vierde golf in de herfst of vroege winter blijft bestaan. "Een vermindering van 20 procent van ons risicogedrag kan de belasting op de ziekenhuizen halveren", zegt de viroloog. "Testen kan helpen, net als mondmaskers op drukke plaatsen en goede ventilatie. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van iedereen in de maatschappij."

Hol niet meteen naar de huisarts

In een gesprek met VRT NWS benadrukt Van Gucht dat hij met zijn oproep niet bedoelt dat je bij de minste snotneus naar de huisarts moet. "De gevaldefinitie is niet veranderd", zegt hij daarover. Het gaat het er hem wel over dat je ook bij milde symptomen best een test aflegt. Voor de duidelijkheid lijsten we hieronder nog eens op wanneer je je wel moet laten testen.

Je kan je het best wel laten testen als je één van volgende hoofdsymptomen van COVID-19 hebt:

 • hoesten
 • kortademigheid
 • pijn in de borst
 • geur- of smaakverlies

In dit geval blijf je thuis en neem je telefonisch contact op met je huisarts voor een coronatest.

Deze klachten kunnen ook wijzen op een COVID-19-infectie: 

 • koorts
 • spierpijn
 • vermoeidheid
 • loopneus of verstopte neus
 • keelpijn
 • hoofdpijn
 • verminderde eetlust
 • waterige diarree
 • acute verwardheid
 • plotse val

Van die tweede groep heb je wel een combinatie van minstens twee symptomen nodig. En ook als je twijfelt of als je ergens naartoe gaat waar andere mensen zijn, laat je je best testen.

Steven Van Gucht legt uit waarom je je niet hoeft te testen bij alleen een verstopte neus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen