Nicolas Maeterlinck

Pony's en paarden verboden op alle evenementen in Brusselse Gewest: "Onze kinderen mogen niet denken dat dieren slaven zijn"

In het Brusselse Gewest is het vanaf morgen verboden om pony's of paarden te gebruiken op markten en andere evenementen. Er bestond al een verbod op kermispony's, maar dat wordt nu uitgebreid. 

Sinds 1 januari 2019 mogen er geen pony's meer ingezet worden op kermissen in het Brusselse Gewest. Maar dat werd vaak omzeild door bijvoorbeeld ezels te gebruiken. En het verbod op de carrousel met pony's kon nog altijd omzeild worden door de dieren in te zetten voor wandelingen op kermissen of markten, of door de ponycarrousel op een andere locatie te zetten. Daarom komt er vanaf morgen een nieuwe regelgeving: de carrousels zijn verboden op alle plaatsen, net als wandelingen met alle paardachtigen bij alle evenementen. "We willen onze kinderen toch niet het beeld geven dat dieren slaven zijn", zegt Brussels minister van dierenwelzijn Bernard Clerfayt. 

Financieel niet haalbaar

Viktor De Bel is al jaren foorkramer met een ponycarrousel, maar hij heeft nog nauwelijks werk omdat zijn attractie ook in heel wat Vlaamse gemeenten niet meer welkom is. "Ik kom al sinds 2019 niet meer in het Brusselse Gewest omwille van het verbod op carrousels. Ik sta alleen hier en daar nog in Vlaanderen, maar ik doe bijna geen kermissen meer omdat kermispony's op verschillende plaatsen verboden zijn. Het is financieel niet meer haalbaar, zonder inkomsten kan ik ook mijn vrachtwagen niet onderhouden en verzekeringen betalen."

Paarden worden nergens beter verzorgd dan op de kermis

Viktor De Bel, foorkramer

En toch is Viktor ervan overtuigd dat er niks mis is met het inzetten van kermispony's. "Paarden worden nergens beter verzorgd dan op de kermis. Al mijn paarden staan elke dag op de weide. Ik ben de vierde generatie die met paarden werkt, dus ik weet hoe je ze moet verzorgen. Op Waregem Koerse is er ook ieder jaar wel een paard dat gewond geraakt en dat soms zelfs afgemaakt moet worden. Maar op een kermis geraken paarden niet gewond. De kinderen zijn daar ook zacht voor. Op een carrousel hebben paarden geen stress zoals op een paardenkoers."

Meest gelezen