Radio 2

Grootste dakserre van Europa in REO-veiling Roeselare

Inagro en de provincie West-Vlaanderen hebben de onderzoeksserre Agrotopia officieel geopend. De serre bevindt zich op het dak van een loods van de REO-veiling in Roeselare. Met 9000 vierkante meter is het meteen de grootste dakserre van Europa. Het onderzoekscentrum Inagro zal ze gebruiken voor nieuwe teelttechnieken van landbouwgewassen.

Met Agrotopia hebben Inagro en de provincie West-Vlaanderen een bijzondere locatie voor nieuwe technieken voor glas- en stadstuinbouw. De serre van 9000 m² heeft heel wat hoogtechnologische faciliteiten. Dat maakt innovatief onderzoek op Europees topniveau mogelijk. Dankzij de ligging aan de rand van de stad Roeselare kan Inagro ook de mogelijkheden van professionele urban farming exploreren. Zeg maar "boeren in de stad", dus.

Festival

De opening van de dakserre is tegelijk de start van ‘Agrotopia, een festival van de toekomst’. Dat vindt plaats van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober. Met dat festival wil de provincie West-Vlaanderen het grote publiek kennis laten maken met nieuwe smaken en productieprocessen. Voor scholen zijn er workshops. En er zijn ook ontmoetingen voor professionelen uit de sector.

lees voort onder foto

Radio 2

Het festival heeft 3 curatoren die wetenschap en technologie op een geestige manier toegankelijk maken voor iedereen: tv-maker en comedian Lieven Scheire, comedian Henk Rijckaert en wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel. Zij delen hun passie voor wetenschap in workshops voor de scholen. Ze bouwen een expo met interactieve installaties en creëren verschillende shows. De expo ‘Pretpark voor Planten’, met interactieve installaties werd door de zelfverklaarde ‘geschifte’ doe-het-zelver Henk Rijckaert gebouwd.

Meest gelezen