Radio 2

Steen van de Sint-Sulpitiuskerk Diest valt naar beneden: "Kerkgangers kunnen met een gerust hart naar de mis komen"

Afgelopen weekend viel een stuk steen van de Sint-Sulpitiuskerk op de Grote Markt van Diest. De steen kwam terecht op een zijdak van de kerk. Priester Felix Van Meerbergen van Diest hoopt het dossier voor de restauratie van de kerk zo snel mogelijk rond te krijgen. 

Aan de Sint-Sulpitiuskerk in Diest staan al enige tijd nadarhekken uit veiligheid. De kerk is oud en een paar dagen geleden viel een steen naar beneden. "Het is een gebouw dat 700 jaar bestaat, de stenen zijn oud en af en toe breken daar wel eens stukken van af, je kan dat niet voorkomen", zegt priester Felix Van Meerbergen. "De mensen van Monumentenwacht komen geregeld langs om de kerk te inspecteren. Ze onderzoeken dan de muren op mogelijke gevaren, maar je kan niet alles voorkomen. Het is een oude kerk met veel kantelen en stenen die uitsteken en dan gebeurt het wel eens dat er iets naar beneden valt."

Restauratie

Van Meerbergen hoopt dat de kerk snel gerestaureerd kan worden. "We proberen zo snel mogelijk het dossier rond te krijgen voor de restauratie. We overleggen daarover ook voorturend met de stad Diest, met architecten, Onroerend Erfgoed en Monumentenwacht. Maar een totale restauratie in één keer is niet haalbaar, we gaan dat in fases moeten doen."

En ondertussen kunnen de kerkgangers wel met een gerust hart naar de mis, verzekert Van Meerbergen. "Voor hen is er geen gevaar. Er is ook alleen een probleem aan de buitenkant van de kerk op de hoeken waar er geen ingang is." 

Meest gelezen