Videospeler inladen...

Is het WK-parcours veilig? En waar moet ik op letten als ik dit weekend kijk? Jouw vragen beantwoord 

Het 100e WK wielrennen is ondertussen al even aan de gang in ons land, maar dit weekend barst de wielergekte helemaal los. Dan staan de wegritten voor de profrenners op het programma, op een parcours dat start in Antwerpen en dan richting Leuven gaat. Is dat parcours wel veilig? En waar moet ik als niet-kenner op letten bij een wielerwedstrijd? Sporza-journalist Ruben Van Gucht beantwoordt jullie vragen in #steljevraag.

Heb je tips hoe ik als niet-kenner toch kan genieten van een wedstrijd? Waar moet ik op letten?

"Als je niet veel van wielrennen kent, kan je je het best laten leiden door de commentatoren", zegt Sporza-journalist Ruben Van Gucht. De wedstrijd van de mannen zondag zal becommentarieerd worden door Michel Wuyts en José De Cauwer en zij weten je meer bij te brengen dan enkel het sportieve: 

Videospeler inladen...

En ook voor wie niet de hele wedstrijd wil kijken, heeft Ruben tips. "Het laatste uur is natuurlijk het uur van de waarheid. Of als je echt enkel het beste wil hebben, dan moet je zondagavond naar Sportweekend kijken. Daar krijg je de vier belangrijkste minuten."

Is het parcours in Leuven wel veilig genoeg?

Een aantal kijkers maken zich zorgen over de veiligheid van het parcours in Leuven waar dit weekend de profrenners zullen passeren. Deze ochtend waren er bij de wedstrijd van de junioren immers al valpartijen. De vraag is volgens Van Gucht dus deels terecht, al wil hij er wel een aantal kanttekeningen bij plaatsen: 

Videospeler inladen...

Een ongeluk kan altijd gebeuren en je kan een parcours nooit helemaal veilig maken, denkt Van Gucht. "Bovendien zijn het ook geen wielertoeristen die daar aan het rijden zijn. De renners weten dat er gevaar mee gemoeid is. Zij kiezen daarvoor, het is hun job."

Moeten renners echt zo vaak plassen? Zweten die niet alles uit?

Het plassen zie je vooral in het eerste gedeelte van de wedstrijd en daar is een goede verklaring voor: 

Videospeler inladen...

Hoe komt het dat de renners in landenploegen moeten rijden en niet in teamploegen?

"Dat heeft te maken met de historiek. De Internationale Wielerunie UCI heeft dat zo beslist", zegt Van Gucht. "Het is een discussie die ook elk jaar terugkomt."

Van Gucht vindt de landenploegen een mooi gegeven, maar mensen in de sport zijn het daar niet altijd mee eens. Zij weten dat er andere afspraken gelden als er niet in teamploegen wordt gereden:

Videospeler inladen...

Hoeveel kost het om zo'n WK te organiseren? En verdient het zichzelf terug?

"We weten dat de Vlaamse overheid en de organiserende steden en gemeenten ongeveer 15 miljoen euro betaald hebben voor de organisatie van het WK wielrennen", weet Van Gucht. "13 miljoen komt van de Vlaamse overheid en de overige twee miljoen komt van de vier organiserende steden en gemeenten (Antwerpen, Leuven, Knokke-Heist en Brugge, red.)."

Waarom zou een stad of gemeente hierin investeren? Wat is het voordeel?

Videospeler inladen...

Bovendien tonen de meeste studies volgens Van Gucht aan dat een WK organiseren geld opbrengt. "Er wordt gezegd dat, als alle factoren meezitten, een WK 35 miljoen euro zou moeten opbrengen."

Wil je de volledige #steljevraag met Sporza-collega Ruben Van Gucht herbekijken? Dat kan hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen