Wim Kempenaers

Telenet breidt project basisinternet voor kwetsbare gezinnen uit

Telenet breidt het project rond basisinternet voor kwetsbare gezinnen en alleenstaanden uit. Naast een aansluiting van 5 euro per maand, wordt het aanbod uitgebreid met gratis tweedehandslaptops en trainingen in basisvaardigheden. Minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) steunt het project met 500.000 euro subsidies. 

Een jaar geleden startte Telenet, met hulp van de Vlaamse overheid, met basisinternet voor kwetsbare doelgroepen. Via sociale organisaties zoals het OCMW, armoedeverenigingen en verenigingen die inzetten op digitale inclusie bracht Telenet via verschillende testprojecten basisinternet tegen 5 euro per maand bij kwetsbare gezinnen en alleenstaanden. 

Het programma wordt nu uitgebreid. Naast het aanbod van 5 euro per maand, komt er een ruimer aanbod met een hogere oplaadsnelheid en groter volume tegen 10 euro per maand. 

Ook het proces voor de samenwerking met erkende organisaties en verenigingen die werken rond armoedebestrijding en e-inclusie werd geautomatiseerd en verbeterd. Via een digitaal platform kunnen zij makkelijk meer informatie vinden en zich aanmelden als partner voor "Telenet Essential Internet". 

Gratis laptops

Nieuw in het programma is het aanbod van gratis tweedehandslaptops en trainingen in basisvaardigheden. De laptops zullen ingezameld worden door de vzw Ondernemers voor een Warm België, die al ervaring ter zake heeft. Doel is om 6.000 laptops in te zamelen. De vzw Link in de Kabel verstrekt verder sessies rond digitale vaardigheden bij sociale werkers die actief zijn in lokale besturen en inclusieorganisaties.

Het totale kostenplaatje voor het inzamelen, gebruiksklaar maken en opnieuw verdelen van de laptops, samen met het opschalen van de train-de-trainer-sessies komt op een miljoen euro. Telenet investeert zelf 500.000 euro en kan voor de andere helft rekenen op subsidiesteun van Petra De Sutter, federaal minister van Telecommunicatie.

"De bestrijding van de digital kloof is een topprioriteit van de federale regering. Niet alleen de toegang tot internet, maar ook het effectief kunnen gebruiken van digitale diensten is cruciaal om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving van vandaag. Wij willen dus de drempels verlagen die een aanzienlijk deel van de Belgische huishoudens hierbij ondervindt", stelt De Sutter.

Meest gelezen