Mullah Nooruddin Turabi
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Topman taliban in Afghanistan: executies en amputaties komen terug

Net als tijdens hun eerste regeerperiode in Afghanistan willen de taliban ook nu weer executies uitvoeren en lijfstraffen uitspreken. Zo denken ze weer aan het amputeren van handen en voeten. Dat zegt één van de oprichters van de taliban in een gesprek met het Amerikaanse persagentschap AP. De harde lijn van het verleden komt dus terug.  Alleen is niet duidelijk of de executies net als in de jaren negentig weer in het openbaar zullen plaatsvinden. 

Wie hoopte dat de nieuwe regeerperiode van de taliban in Afghanistan gepaard zou gaan met meer humane straffen of een minder repressief beleid moet zijn mening herzien. De grote lijnen van een streng repressief beleid worden uiteengezet in een gesprek dat de baas van de Afghaanse gevangenissen, moellah Nooruddin Turabin, in Kaboel had met het persagentschap Associated Press

Niemand moet ons zeggen hoe onze wetten eruit moeten zien 

moellah Turabi

Gevraagd naar de internationale afkeuring over de publieke executies tijdens het vorige talibanbewind in Afghanistan - eind de jaren negentig - zei moellah Turabi "dat niemand ons moet leren welke wetten wij maken. We volgen de Islam en baseren onze wetten op de Koran." 

In het vorige regime was Turabi niet alleen minister van Justitie, hij stond ook aan het hoofd van de gevreesde religieuze politie. Nu heeft hij het gevangeniswezen onder zijn hoede. Op de vraag hoe de straffen er in de toekomst zullen uitzien, liet hij verstaan dat de gevreesde methodes van het verleden terugkeren. 

Handen afhakken is noodzakelijk voor de veiligheid

moellah Turabi

Zo werd in het verleden de hand afgehakt van een veroordeelde dief. "Dat zal zo blijven, omdat het nodig is voor de veiligheid" zegt de moellah daarover. Ook executies komen terug. In het verleden werd een veroordeelde vaak met één kogel in het hoofd doodgeschoten door een familielid van het slachtoffer. Of dat ook weer publiekelijk zal gebeuren - in het sportstadion van Kaboel werden mensen geëxecuteerd voor grote groepen toeschouwers - dat wordt nog bekeken. 

Turabi was eind de jaren negentig berucht om zijn harde aanpak. Zo sleurde hij persoonlijk muziekcassettes uit auto's. Hij wilde ook dat alle mannen op zijn kabinet een tulband droegen, en liet mannen die geen baard lieten groeien, afranselen. Eén van de eerste acties destijds was het wegsturen van een vrouwelijke journalist. 

Het interview in Kaboel was deze week trouwens het werk van een vrouwelijke journalist van het Amerikaanse persagentschap AP. "We zijn wel degelijk veranderd" zei hij nog. De taliban zullen nu televisie toelaten, net als video en mobiele telefoons. 

Ze zien die moderne middelen ook als een manier om hun boodschap beter over te  brengen. "Publieke straffen zullen nu een afschrikkend effect hebben op miljoenen mensen" zei Turabi. Kritiek op het vorige Talibanbewind wil hij niet horen. "We hebben toen stabiliteit gebracht en veiligheid in het hele land" zei hij. 

beeld ter illustratie
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen