Nicolas Maeterlinck

Academiejaar Gentse universiteit van start: welke opleidingen vallen dit jaar in de smaak?

De Universiteit van Gent houdt straks haar grote openingsceremonie en maandag begint het nieuwe academiejaar, met 4 procent meer nieuwe studenten. "Goed nieuws! We zijn blijkbaar een aantrekkelijke universiteit. En we zijn enorm blij dat we al die studenten dit jaar opnieuw op de campus mogen verwelkomen", reageert rector Rik Van de Walle. Maar welke opleidingen kregen dit jaar opvallend meer inschrijvingen? Of net minder? Wij hebben de belangrijkste cijfers opgelijst.

Vanmiddag is de openingsceremonie van de Gentse universiteit. "Daar mag je in de eerste plaats heel veel blijdschap verwachten", zegt rector Rik Van de Walle. "We zijn heel erg blij dat de universiteit opnieuw open kan. Al onze studenten zijn vanaf maandag opnieuw welkom op de campus, ook alle lesgevers en medewerkers zullen er zijn. Het feit dat de lessen opnieuw fysiek kunnen doorgaan en dat we elkaar opnieuw kunnen zien, is iets om heel erg blij om te zijn."

Het klinkt misschien vreemd, aan het begin van het academiejaar, maar we starten met een druk op de pauzeknop. Dat is nodig na corona

Rik Van de Walle, rector van UGent

De universiteit start het academiejaar met een druk op de pauzeknop. "Dat klinkt misschien raar, zo aan het begin van het academiejaar," beseft Van de Walle, "maar het is wel nodig. Het afgelopen anderhalf jaar hebben we een digitale ommekeer meegemaakt. Dat gebeurde veel sneller dan we wensten, maar het moest nu eenmaal. We hebben heel veel geleerd daaruit en we gaan zeker digitale aspecten meenemen naar de toekomst. Maar we gaan eerst even de pauzeknop indrukken. We moeten tijd nemen, nadenken en mensen ondervragen over wat goed ging en wat minder goed."

300 meer nieuwe studenten dan vorig jaar

Het aantal nieuwe inschrijvingen aan UGent ligt dit academiejaar hoger dan anders: er zijn 7.900 eerstejaarsstudenten, vorig jaar waren dat er 7.600. Dat is een stijging van 4 procent. "Een significante stijging", vindt de rector. "En dat is alleen maar goed nieuws. Dat wil zeggen dat we een aantrekkelijke universiteit zijn waar zeer hard en zeer goed gewerkt wordt. En dat wordt blijkbaar gezien door jonge mensen." 

Binnen de uiteenlopende opleidingen zijn er wel heel wat verschillen te merken qua inschrijvingen. Sommige opleidingen zijn dit jaar opvallend meer in trek dan vorig jaar, andere opleidingen zien de cijfers net dalen.

Opvallende stijgers

107 studenten beginnen dit jaar aan de opleiding kunstwetenschappen. Opvallend, want vorig jaar waren dat er maar 79. Dat is een stijging van 35 procent. Ook de opleiding bestuurskunde en het publiek management blijkt in trek: 83 studenten hebben zich daarvoor ingeschreven, dat is een stijging van 32 procent vergeleken met de 63 inschrijvingen van vorig jaar. En een blijvende stijger is diergeneeskunde, met dit jaar 394 eerstejaarsstudenten. Dat zijn er 88 meer dan vorig jaar, goed voor een stijging van 29 procent. Volgend jaar zal dat anders zijn, want dan komt er een toelatingsproef voor de opleiding.

De grootste stijging is voor de opleiding industriële wetenschappen, op de campus in Kortrijk. Daar noteert UGent wel 60 procent meer inschrijvingen dan vorig jaar. Op diezelfde campus in Kortrijk is er dan weer een daling van 30 procent bij de bio-industriële wetenschappen. "Bij deze specifieke opleidingen gaat het uiteraard wel om kleine aantallen. Wanneer 10 studenten beslissen om zich wel of niet in te schrijven voor de opleiding, heeft dat al een grote impact op de cijfers", nuanceert rector Van de Walle.

Sterkste dalingen

Op de faculteit Letteren en Wijsbegeerte vinden we de sterkste daler: toegepaste taalkunde, met 37 procent minder inschrijvingen. Vorig jaar wilden nog 162 studenten starten aan die opleiding, dit jaar zijn dat er maar 102. Ook chemie valt duidelijk minder in de smaak. Daar ging het aantal nieuwe inschrijvingen van 50 naar 36, wat een daling is van 28 procent. 

Waarom sommige richtingen plots meer of minder in de smaak vallen, weten we niet. We gaan dat nog onderzoeken

Rik Van de Walle, rector van UGent

Hoe het komt dat sommige richtingen een plotse stijging of daling kennen in de inschrijvingsaantallen, weet de universiteit niet. "De precieze redenen voor die verschuivingen zijn nog niet duidelijk. Daarvoor is het nog te vroeg. We moeten de studenten nog bevragen over hun studiekeuze", besluit de rector.

(Bovenstaande informatie is gebaseerd op voorlopige cijfers. De inschrijvingen aan UGent lopen nog.)

Meest gelezen