Wie nog "uitsluitend nachttarief" gebruikt, kan 15.000 euro renteloos lenen voor renovatie

Wie nog gebruikmaakt van het voordelige "uitsluitend nachttarief" om zijn woning te verwarmen via een accumulator, kan voortaan tot 15.000 euro renteloos lenen om de woning te renoveren. Die renovatie moet de woning energiezuiniger maken. Het "uitsluitend nachttarief" wordt nog door 175.000 mensen gebruikt, maar wordt de komende jaren afgebouwd.

Het "uitsluitend nachttarief" werd 40 jaar geleden ingevoerd om gezinnen aan te zetten om het nachtelijke productieoverschot van kerncentrales op te vangen, door hun accumulatieverwarming en boiler 's nachts te laten opwarmen via een aparte "nachtmeter". Op dit moment hebben nog ongeveer 175.000 mensen een "exclusieve nachtmeter", het zijn dus vooral mensen die elektrische accumulatoren hebben die 's nachts worden opgeladen om dan overdag hun energie af te geven (om de woning of sanitair te verwarmen). 

De elektriciteit via die "exclusieve nachtmeter" was goedkoper. Maar dat voordeel wordt de komende jaren afgebouwd, nu de omslag wordt gemaakt naar hernieuwbare energie.

Renteloos lenen

Om die gebruikers van dat nachttarief te compenseren wordt er nu de mogelijkheid gegeven om tot 15.000 euro renteloos te lenen, aldus een persbericht van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Dat geld moeten ze dan gebruiken om hun huis energiezuiniger te maken. 

Eerder maakte de Vlaamse Regering het ook al mogelijk om verhoogde premies aan te vragen voor onder meer de isolatie van daken en vloeren, het plaatsen van nieuwe isolerende ramen, en voor het plaatsen van een warmtepomp. Gezinnen met uitsluitend nachttarief kunnen ook een premie aanvragen voor de installatie van een sturingsapparaat dat ervoor zorgt dat de accumulatieverwarming, elektrische boiler of warmtepomp opwarmt wanneer er veel elektriciteit geproduceerd wordt door zon en wind. 

De verschillende Energiehuizen in ons land helpen mensen met het aanvragen van de verschillende premies en de renteloze lening.

Meest gelezen