Eerste dag voor coronapas in Nederland, systeem overbevraagd en mikpunt van cyberaanvallen

In Nederland heeft iedereen ouder dan 12 jaar vanaf vandaag een coronapas nodig voor horeca, cultuurinstellingen en evenementen. Doordat veel Nederlanders vandaag voor het eerst de app gebruiken om de pas te tonen, is het systeem vanavond overbelast. Het computersysteem is ook het mikpunt van cyberaanvallen. Er was op voorhand al veel kritiek op de coronapas bij onze noorderburen.

In Nederland moet je voortaan je coronapas tonen om toegang te krijgen tot vele plaatsen. De coronapas geldt als bewijs dat mensen zijn gevaccineerd, onlangs negatief getest of hersteld zijn van COVID-19. 

Mensen zonder coronapas kunnen zich gratis laten testen voor een QR-code waarmee ze toegang kunnen krijgen. Gemeenten hebben hiervoor extra geld gekregen van de overheid.

We zetten even op een rijtje waar in Nederland een coronapas nodig is:

  • In de horeca, behalve in afhaalrestaurants (sluitingsuur middernacht)
  • In discotheken en nachtclubs (sluitingsuur is middernacht)
  • Bij evenementen zoals festivals, concerten en professionele sportwedstrijden
  • Bij kunst- en cultuurinstellingen zoals de bioscoop en theaters

Deze zaterdagavond is meteen een grote test voor het systeem en dat gaat niet helemaal goed. Doordat zovele mensen hun QR-code opvragen in de app, is het systeem bij vlagen overbelast, melden Nederlandse media. 

Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid ontkent dat de app op zich overbelast is, omdat er geen internetverbinding nodig is om je coronapas op te halen. "Alleen bij het ophalen van een vaccinatie en als de app lang niet geopend is, is er verbinding nodig om de QR-code te genereren. Het is nu behoorlijk druk met mensen die een code willen opvragen, het kan daarom dus even duren." 

Daarnaast zou het systeem ook het slachtoffer zijn van zogenoemde DDoS-aanvallen. Daarbij wordt het systeem met massa's data bestookt door kwaadwillenden. 

Hoe het ook zij: er kunnen lange wachtrijen ontstaan, zoals in Nijmegen. 

Elders, zoals in Alkmaar, worden bioscoop- en concertgangers niet toegelaten omdat ze hun coronapas niet kunnen tonen:

De versoepelingen zijn voer voor kritiek in Nederland. Vooral in de horeca. Uitbaters zien het eerder als een verstrenging en willen niet "politieagent spelen aan de deur". "Uit een enquête blijkt dat zo'n 40% van de cafés en restaurants niét gaat controleren", weet correspondent Joris van Poppel in "De ochtend" op Radio 1.  

Ook onze tv-ploeg zag scepsis bij de Nederlanders. "Ik moest naar de wc en ik dacht: hoe moet dat nou?" Een vrouw op een terras in Rotterdam vindt de nieuwe regels rond de coronapas "heel raar".

Videospeler inladen...

Correspondent Van Poppel benadrukt dat de coronapas er vooral komt om de anderhalvemetermaatschappij los te laten. "Een pas om een verspoeling te begeleiden", omschrijft hij het. "Maar tegelijkertijd rijst de vraag: Is dit een versoepeling of verstrenging? Vergeet niet dat 10 tot 20% van de Nederlanders niet gevaccineerd is. Een groep van 1,8 miljoen mensen wordt gezegd. Voor hen stopt het horecaleven."

Kritiek op de coronapas kostte ook een politica de kop: staatssecretaris  voor economie Mona Keijzer moet opstappen nadat ze in een krant kritiek uitte op de invoering van de coronapas. Dat past niet voor een lid van de regering, aldus het kabinet Rutte.

Vandaag was er ook opnieuw een demonstratie tegen de coronapas in Den Haag met politicus Thierry Baudet. Op de coronapas is voorlopig ook geen einddatum geplakt. Op 1 november worden de zaken opnieuw bekeken.

Ook de nachtclubs en discotheken zijn boos op de nieuwe regels. Zij moeten verplicht sluiten om middernacht, terwijl de feestjes dan pas beginnen. Van Poppel: "De regering blijft op de rem staan. Het is een soort les die ze geleerd hebben. Begin deze zomer opende het nachtleven al heel snel en dat leidde tot een besmettingspiek."

Herbeluister het volledige gesprek met correspondent Joris van Poppel in "De ochtend"

Meest gelezen