Chinezen volgen de aankomst van Meng op hun smartphone
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Huawei-rel" is afgerond: "Prinses Meng" onthaald als heldin in China, ook Canadese ex-gevangenen weer thuis

De topvrouw van telecombedrijf Huawei is na haar vertrek uit Canada in China onthaald als volksheldin. "Zonder een sterk moederland zou ik vandaag niet vrij zijn" schreef ze vanuit het vliegtuig op de Chinese sociale media. Ook de Canadese ex-gevangenen zijn in Calgary ontvangen door premier Trudeau. Daarmee lijkt het belangrijkste struikelblok in de relatie tussen China en Canada van de baan. 

Als een nationale heldin stapte Meng Wanzhou in een symbolische rode jurk uit het toestel van Air China op de luchthaven van Shenzhen en zwaaide naar de tientallen aanhangers die haar stonden op te wachten. Hoewel het in China al na 22 uur was, werd haar aankomst live uitgezonden door de Chinese staatstelevisie en via sociale media gevolgd door miljoenen mensen. "Onder leiding van de Communistische Partij van China wordt mijn moederland van dag tot dag sterker en welvarender. Zonder een sterk moederland zou ik vandaag niet vrij zijn. " zei ze.

Videospeler inladen...

Meng was meteen na de uitspraak van de Canadese rechtbank naar de luchthaven gebracht waar een gecharterd vliegtuig van Air China klaarstond om haar naar huis te brengen. "Meng is gearresteerd omwille van de opkomst van een sterk China. Ze is vrijgekomen om dezelfde reden." klonk een overheidsboodschap op sociale media. Op het hoogste gebouw van Shenzhen verscheen zelfs een welkomstboodschap.

In de armen van Trudeau

Enkele uren eerder waren ook de Canadezen Michael Kovrig en Michael Spavor aangekomen op de luchthaven van Calgary in Canada. Daar werden ze in de armen gesloten door de Canadese premier Trudeau. De twee zaten sinds 2018 in een Chinese gevangenis op verdenking van spionage. "Deze 2 mannen hebben een ongelofelijke lijdensweg afgelegd", zei Trudeau. "De afgelopen 1000 dagen hebben ze sterkte, doorzettingsvermogen en gratie getoond waarmee ze ons allemaal hebben geïnspireerd. 

Dit was een duidelijk geval van politieke vervolging, bedoeld om de technologische vooruitgang van China te fnuiken.

Meng Wanzhou werd 3 jaar geleden opgepakt in Vancouver op verzoek van de Amerikaanse justitie. Die wilden haar vervolgen voor bankfraude en het overtreden van het handelsembargo tegen Iran. Maar gisteren lieten de VS alle aanklachten vallen in ruil voor een "schuldbekentenis" van Meng. Al die tijd verbleef ze onder een lichte vorm van huisarrest in haar villa in de buurt van Vancouver. 

Videospeler inladen...

Politiek spel

De zaak rond de CFO van Huawei én dochter van de stichter van het bedrijf zorgde al enkele jaren voor een bijzonder troebele relatie tussen China en Canada. De aanklacht tegen Meng werd ingediend onder het presidentschap van Donald Trump. Als reactie op de arrestatie van Meng verbood China de import van verschillende Canadese producten. 

Voor China staat het als een paal boven water dat de zaak politiek gemotiveerd was. "Het is duidelijk dat hier een Chinese burger vervolgd werd om de vooruitgang van China op technologisch vlak te fnuiken" schreef de People's Daily net na de uitspraak van gisteravond. "Maar geen enkele macht kan China's opkomst tegenhouden." Eerder zei de Chinese overheid dat de arrestatie van de Canadezen niets te maken had met de zaak Meng. Maar meteen na de vrijlating van Meng, werden ook de 2 Canadezen op een vliegtuig gezet. 

Meest gelezen