Jonas Roosens

Antwerps Museum voor Schone Kunsten opent binnen een jaar, na lang aanslepende renovatie: "Blijft wedren tegen tijd"

Binnen precies een jaar gaat het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen weer open voor het publiek. Het KMSKA is een van de belangrijke kunstmusea in Vlaanderen maar het is al meer dan 10 jaar dicht voor renovatie en dat is véél langer dan gepland. En dan nog zal het spannend worden, denkt directeur Carmen Willems.

25 september 2022, schrijf die datum alvast in uw agenda. Op die dag, vandaag binnen een jaar, heropent eindelijk het gerenoveerde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) in Antwerpen. "Eindelijk" schrijven we, want het museum is intussen al dicht sinds 2011. De eerste fase van de renovatie van het negentiende-eeuwse gebouw moest oorspronkelijk al afgerond zijn tegen 2014. Maar de uiteindelijke opleveringsdatum is in de voorbije jaren telkens verschoven. 

De redenen daarvoor? Er zijn er al wat gepasseerd in de voorbije jaren: extra funderingen die nodig waren, de verwijdering van asbest die veel complexer was dan verwacht, de ICT-bekabeling, de bouw van een laadplatform voor kunstwerken, de aanleg van de tuin, de restauratie van de gevel, de werken aan het onthaal, ...

Maar de meest ingrijpende vernieuwing is vooral dat er binnen het oude museum eigenlijk een heel nieuw museum is gebouwd. Die twee gebouwen moeten in elkaar gepast worden. "We bouwen eigenlijk twee musea tegelijk", zegt algemeen directeur Carmen Willems.

Bekijk hier hoe de heropeningsdatum is bekendgemaakt vandaag:

Videospeler inladen...

Krappe deadline

Na al dat uitstel van de voorbije jaren zou je haast wantrouwig worden. Is dit dan de definitieve heropeningsdatum? "Er kunnen nog altijd zaken op ons pad belanden", zegt Luk Lemmens, eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen (N-VA). "Maar af en toe moet je aan iedereen die in en aan het museum werkt een deadline stellen. Dat hebben we nu gedaan. Iedereen die ertoe doet, weet nu dat ze naar die deadline moeten toewerken."

We zijn blij dat we eindelijk kunnen aftellen. Wij hebben hier al 10 jaar gewerkt in een gesloten museum

Carmen Willems, algemeen directeur van het KMSKA

En wat moet er in dat jaar nog gebeuren? Het meest zichtbare is de aanleg van de tuin. Maar in het gebouw zelf wordt ook nog gewerkt aan de kantoren, aan de klimaatregeling en moet het dak van de De Keyserzaal nog worden vernieuwd.

Willems benadrukt dat het nog steeds "een wedren tegen de tijd" wordt. Maar ze is heel tevreden dat er nu een richtdatum is: "We zijn blij dat we eindelijk kunnen aftellen. Wij hebben hier al 10 jaar gewerkt in een gesloten museum." Haar team weet na al die jaren intussen al perfect welk werk waar zal terechtkomen. "Maar het zien hangen, zal toch een mooie beloning zijn."

Jonas Roosens

Meest gelezen