Nederlandse staatssecretaris ontslagen na kritiek op coronapas

De Nederlandse staatssecretaris voor economie Mona Keijzer moet opstappen nadat ze in een krant kritiek uitte op de invoering van de coronapas. Dat past niet voor een lid van de regering, aldus het kabinet Rutte.

De Nederlandse staatssecretaris voor Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) is ontslagen nadat ze bedenkingen had geuit bij de invoering van het coronatoegangsbewijs.  In een interview met De Telegraaf wees de politica onder meer op de hoge vaccinatiegraad in Nederland. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?", klonk het.

In een mededeling verklaarde het kabinet van premier Mark Rutte: "De uitspraken (...) gedaan in het interview van de Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn. " De premier nam de beslissing na overleg met zijn vicepremiers.

"Ik ben een mens, geen code"

Het interview met Keijzer verscheen net op de dag dat in Nederland een coronapas verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs. In het verleden heeft Keijzer zich vaker verzet tegen coronamaatregelen, maar nooit sprak ze zich in het openbaar expliciet uit tegen een besluit van het kabinet. 

In Den Haag hebben opnieuw een duizendtal tegenstanders van de coronapas gedemonstreerd. "Ik ben een mens, geen code" zei een van de aanwezigen. Ook voor de gebouwen van de openbare omroep in Hilversum kwamen demonstranten opdagen. De manifestaties verliepen zonder problemen.

Meest gelezen