Ook alle 65-plussers kunnen derde coronaprik krijgen in ons land

Naast de bewoners van de woonzorgcentra en mensen met een zwakkere immuniteit kunnen ook alle 65-plussers een derde prik met een coronavaccin krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van ons land beslist in de zogenoemde Interministeriele Conferentie Volksgezondheid (IMC). 85-plussers mogen vanaf volgende week al een uitnodiging verwachten.

De "boosterprik" voor alle 65-plussers in België komt er, zo hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Daarmee volgen ze het positieve advies van de Hoge Gezondheidsraad daarover. 

Die derde vaccinatieronde zal, zoals bij de vorige prikken, opnieuw van oud naar jong worden ingepland. Dus eerst komen de 85-plussers aan de beurt: zij zullen vanaf volgende week worden uitgenodigd. "Dat is natuurlijk omdat zij eerst gevaccineerd zijn en over het algemeen een meer fragiel immuniteitssysteem hebben", legt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) uit. "Wanneer de rest dan aan bod zal komen, moeten we nog inplannen." 

De derde prik zal overigens gebeuren met een mRNA-vaccin, lees: eentje van Pfizer of Moderna. "We gaan nu kijken hoe we dat praktisch gaan organiseren", legt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) uit. "We weten namelijk dat Vlaanderen van plan was om de vaccinatiecentra te sluiten. Dus dat gaat herbekeken worden: wie gaat het uitvoeren, hoe en met welke timing?"

In augustus werd al duidelijk dat 300.000 à 400.000 Belgen met een verzwakt immuunsysteem een derde prik moesten krijgen. En voorbije week gaven de ministers van Volksgezondheid groen licht voor een derde vaccin voor bewoners van woonzorgcentra.

Geen consensus

Hoe cruciaal is zo'n derde prik nu eigenlijk in de bescherming van 65-plussers tegen het coronavirus? Echte wetenschappelijke consensus is daar nog niet over, zei professor-emeritus vaccinologie Geert Leroux (UGent) gisteren nog in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het blijft wat controversieel. Men weet wel dat de antistofspiegels die bescherming bieden tegen het virus afnemen in de loop van de tijd. Naarmate de maanden vorderen na de vaccinatie verhoogt de kans dat iemand geïnfecteerd raakt, al gaat het dan vaak om een milde infectie. Maar goed: elke zwaar zieke en elk overlijden is er een te veel. Vandaar dat men die overweging maakt."

Herbeluister hier het volledige gesprek met Leroux in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Pierre Van Damme (zie video hieronder) bevestigt dat de IMC er inderdaad voor gekozen heeft om te anticiperen. "We leren uit het verleden", zegt hij. "De bedoeling is vooral om dit op tijd aan te bieden. We baseren ons op heel recente gegevens uit de VS en het VK waarbij we zien dat die bescherming van een volledige vaccinatie tegen het virus na 5 à 6 maanden begint af te nemen bij 65-plussers. We willen niet in de situatie belanden waarin we meer doorbraakinfecties krijgen in die leeftijdsgroep. Daarom bieden we hen nu al een derde vaccin aan. Die extra dosis kan dat al wat verouderde immuunsysteem stimuleren."

Videospeler inladen...

Die leeftijd van 65 is in dat geval wel een duidelijke lat. Leroux zelf was meer fan van een gedifferentieerde aanpak. "Er zijn 70-plussers die meermaals per week een flinke fietstocht maken, maar ik zie ook mensen tussen 55 en 65 die een resem aan medicamenten nemen en die dus allesbehalve fit zijn. Die laatsten hebben een derde prik wellicht meer nodig dan die eersten. Maar ongetwijfeld is het logistiek niet meteen haalbaar om daar rekening mee te houden."

Eerst andere landen?

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is zelf wat terughoudend om voor een veralgemeende derde prik voor 65-plussers te pleiten, weet Leroux. Zeker omdat veel andere landen nog maar een fractie van hun bevolking een éérste prik hebben kunnen geven. "Op wereldniveau zijn er veel grotere en numeriek veel belangrijkere prioriteiten dan de oudere volwassenen hier bij ons, van wie vermoedelijk slechts een deel baat zal hebben bij die derde prik."

Meest gelezen