Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vereniging die Tiananmen-wakes organiseert in Hongkong heft zichzelf op

De organisatie die 30 jaar lang de slachtoffers herdacht van het Tiananmen bloedbad in Peking houdt de eer aan zichzelf. Het is de laatste in de rij van tientallen burgerorganisaties in Hongkong die onder druk van Peking zichzelf ontbinden.

Bijna 30 jaar lang was Hongkong de enige plek in China waar het bloedige einde van de studentenopstand in Peking herdacht kon worden. Elk jaar zakten tienduizenden inwoners met kaarsjes af naar Victoria park om de slachtoffers van het bloedbad op 4 juni 1989 te herdenken. De laatste jaren was de bijeenkomst uitgegroeid tot een protestmanifestatie tegen het regime in Peking. Dit en vorig jaar werd de herdenking geschrapt omwille van de coronapandemie. 

Maar nu houdt de organisatie die de bijeenkomst de afgelopen decennia organiseerde er helemaal mee op. Dat is het gevolg van de invoering van de nieuwe veiligheidswet in Hongkong iets meer dan een jaar geleden. Daardoor is elke vorm van protest tegen of kritiek op het regime in Peking strafbaar geworden. Tientallen voormalige activisten en critici van het communistische regime in Peking zitten al in de gevangenis. 

Bijzonder pijnlijk

"Dit is een heel pijnlijke ontbinding", zei Tsang King-shing, een lid van de Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements in China. "De regering gebruikt allerlei wetten om een burgerorganisatie uit de onze maatschappij te dwingen zich te ontbinden." De organisatie wordt door de overheid als subversief beschouwd en ze is het onderwerp van een onderzoek naar de nationale veiligheid. 

Het is niet de eerste prodemocratische beweging die bezwijkt onder de Chinese druk. De voorbije maanden gaf een dertigtal groepen er de brui aan. Zo kondigde midden augustus ook het Civil Rights Front haar ontbinding aan. Dat was de coalitie die aan de basis lag van de grote manifestaties voor democratie in Hongkong in 2019 en 2020. 

Meest gelezen