19-jarige verdachte aangehouden voor moord na dodelijke steekpartij in Oostkamp

De verdachte van de dodelijke steekpartij in Oostkamp is aangehouden wegens moord. Dat heeft VRT NWS vernomen. De 19-jarige man werd samen met 10 anderen verhoord over het steekincident waarbij vrijdag een jongen van 15 werd gedood. 

"Mijn cliënt besefte geenszins dat hij daar iemand dood heeft achtergelaten", zei Patrick Bernard Martens, de advocaat van de 19-jarige verdachte van de steekpartij in Oostkamp eerder op de avond. De jongeman werd vandaag met 10 andere aanwezigen ondervraagd. Zij werden na ondervraging vrijgelaten.

De steekpartij vond plaats op het verjaardagsfeestje van de 19-jarige verdachte. "Hij gaf een feestje met zijn vrienden in de garage", legde zijn advocaat vanavond nog uit. "Dan kwam er ongewenst bezoek." Een groep jongens, onder wie het 15-jarige slachtoffer, had een stroomstootwapen (taser) bij. "Mijn cliënt was verrast en bang en hij heeft met dat mes, dat in de buurt lag, gereageerd op die taser."

Advocaat verdachte: "Gevlucht voor represailles"

Het 15-jarige slachtoffer werd later levenloos op straat aangetroffen. "Een dodelijke steekpartij was het laatste dat mijn cliënt ooit had verondersteld", aldus advocaat Martens. "Mijn eerste indruk is dat hij in shock was toen hij bij de politie vernam dat er iemand was overleden. Dan kan ik mij niet voorstellen dat dat een moedwillige of bewust voorbereide daad is geweest. Dat was geenszins zijn bedoeling."

Maar waarom is hij dan gevlucht? "Hij is inderdaad gevlucht, maar niet om zich te onttrekken aan het onderzoek, wel uit vrees voor verdere represailles."

De advocaat wacht nu zelf het onderzoek af. "Ik weet niet hoeveel messteken er zijn toegediend, waar of door wie nog: dat zal het onderzoek en vooral het autopsieverslag verder moeten uitwijzen. Ik zit zelf met grote vragen waar en door wie de dodelijke steek is toegebracht."

Advocaat verdediging: "Slachtoffer wordt nu al inktzwart gekleurd, niet de persoon die wij kennen"

"Het slachtoffer wordt nu al inktzwart ingekleurd door de verdediging. Dat stoot de familie enorm tegen de borst", zegt Yen Buytaert, die optreedt voor de familie van het slachtoffer. "Het geheim van het onderzoek wordt zelfs met de voeten getreden om er nu al voordeel uit te halen."

Er wordt aangenomen dat de steekpartij het gevolg is van een uit de hand gelopen afrekening in het drugsmilieu en dat het slachtoffer een taser bij had. "Dat is alleszins niet de persoon die wij kennen. Ook van drugs weet ik formeel niets af", aldus Buytaert. Hij stond de jongeman nochtans al bij in de jeugdrechtbank. "Dat was enerzijds in het kader van zijn moeilijke familiale situatie. Er zijn inderdaad nog enkele strafrechtelijke zijsprongen geweest, maar dat had niets met drugs te maken. Daar ben ik echt formeel in."

Meest gelezen