Lege tankstations in het westen van Londen
AFP or licensors

Britse minister van Transport: "Ga niet massaal aanschuiven bij de tankstations"

Na de lange rijen bij de tankstations van de afgelopen dagen, verzekert de Britse minister van Transport de bevolking ervan dat er geen tekort is aan brandstof. Intussen gaat de regering dan toch 5.000 tijdelijke visa uitreiken aan buitenlandse truckchauffeurs. 

"Het is belangrijk dat de mensen zich normaal gedragen" zei minister Grant Shapps vanochtend in diverse televisieprogramma's. "Dat wil zeggen je tank pas bijvullen wanneer dat nodig is, en niet onnodig gaan aanschuiven. Als de mensen dat doen dan zijn er geen rijen en raken de pompen niet leeg."  

Gisteren kwam het in verschillende tankstations tot scheldpartijen en hier en daar gingen zelfs mensen op de vuist, nadat ze uren moesten aanschuiven om hun tank te vullen. Heel wat tankstations zijn leeg en op andere plaatsen mogen mensen voor maximum 30 pond tanken. 

In Noord-Londen zaten bestuurders urenlang vast in verkeersopstoppingen, het resultaat van ellenlange files aan de pompstations:

Videospeler inladen...

"Kerstmis redden"

De oorzaak van de paniek is het tekort aan truckchauffeurs om de tankstations te bevoorraden. Om dat probleem op te lossen besliste de regering gisteravond om 5000 tijdelijke visa uit te delen aan buitenlandse chauffeurs. Ook in de pluimveesector worden werkvisa uitgereikt "om Kerstmis te redden". Kwekers van kalkoenen vrezen nu al dat hun dieren niet op tijd in de winkelrekken zullen geraken. 

Na de Brexit en de coronapandemie zijn veel Oost-Europese chauffeurs en arbeiders vertrokken naar hun thuisland. Om in Groot-Brittannië te werken hebben ze voortaan een visum nodig. Het is niet zeker of er voldoende kandidaten zullen opdagen om het huidige tekort goed te maken. Een andere oplossing waar de regering aan denkt, is het inzetten van het leger. 

Minister van Transport Grant Shapps

Meest gelezen