Olaf Scholz sprak vanavond al zijn aanhangers toe

Wie volgt Angela Merkel op? SPD gaat fors vooruit en wil met Olaf Scholz het laken naar zich toetrekken

In Duitsland beloven de parlementsverkiezingen een nek-aan-nekrace te worden tussen de christendemocratische partij CDU/CSU van afscheidnemend kanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische SPD. Omdat dit een forse vooruitgang is voor de sociaaldemocraten, vindt SPD-kanselierskandidaat Olaf Scholz dat zijn partij aan zet is om een nieuwe regering te vormen. CDU/CSU-kanselierskandidaat Armin Laschet wil hetzelfde laken naar zich toetrekken, ondanks het slechtste resultaat ooit voor zijn partij.

Nadat in Duitsland om 18 uur de stembureaus zijn gesloten voor 60 miljoen stemgerechtigden, hebben de omroepen ARD en ZDF de resultaten van hun exitpolls voor de parlementsverkiezingen bekendgemaakt.  En daaruit blijkt dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen CDU/CSU en SPD. 

Volgens de eerste exitpoll van de ARD zouden CDU/CSU en SPD zowat even groot zijn, met 25 procent van de stemmen. Maar naarmate de avond vordert, lopen de sociaaldemocraten uit op de christendemocraten:  terwijl de SPD op zo'n 26 procent koerst, blijft de CDU/CSU steken op 24,5 procent. Een trend tekent zich af, maar het blijft dus wachten op de definitieve resultaten.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal laat":

Videospeler inladen...

Wat zijn CDU/CSU en SPD?

  • CDU/CSU, oftewel de Union, is de christendemocratische partij van Duitsland. Eigenlijk zijn het twee zusterpartijen: de CDU is actief in heel Duitsland, uitgezonderd in de deelstaat Beieren, waar de CSU actief is.
    De Union is de partij  van de huidige bondskanselier Angela Merkel, die na 16 jaar stopt als eerste minister. De 60-jarige Armin Laschet wil haar namens de CDU/CSU opvolgen.
  • SPD is de sociaaldemocratische partij van Duitsland, die tot nog toe met de CDU/CSU de regering van Duitsland vormt. Hun kopman is Olaf Scholz. Hij is op dit moment nog minister van Financiën en vicekanselier in de regering van Merkel. 

Terwijl het nog wachten is op de echte uitslagen, is het op basis van de exitpolls wel al duidelijk dat SPD sowieso de winnaar van de verkiezingen wordt, zegt VRT NWS-verslaggever Jeroen Reygaert vanuit Duitsland. 

"De sociaaldemocraten winnen immers veel in vergelijking met de verkiezingen van vier jaar geleden - 5 tot 6 procent - terwijl de CDU/CSU bijna 10 procent lijkt te verliezen."

Als de prognoses kloppen, haalt de CDU/CSU haar slechtste resultaat sinds de stichting van de Bondsrepubliek Duitsland in 1949. De partij haalde in 2017 nog 32,9 procent van de stemmen. 

Op basis van die evolutie wil SPD het laken naar zich toetrekken. Dat hoorde VRT NWS-verslaggever Roel Pennemans in het partijhoofdkwartier in Berlijn.  Hij zag er dat Olaf Scholz er op een heel luid applaus werd onthaald en dat het boegbeeld in een toespraak zei dat de kiezer hem een mandaat heeft gegeven om een regering te vormen.

In theorie kunnen ze de huidige coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten voortzetten, “maar ik denk dat die kans heel klein is”, zegt Pennemans. Dus kan er ook naar de Groenen worden gekeken, die de derde partij van het land zijn. “Zij gaan een sleutelrol spelen, samen met de liberalen, denk ik, om een coalitie te vormen. Bij de SPD is alvast te horen: ‘Wij zijn aan zet.’”

Bekijk hier de analyse van verslaggever Roel Pennemans in "Het journaal laat":

Videospeler inladen...

Armin Laschet, kanselierskandidaat voor CDU/CSU, wil ondanks het volgens de exitpolls forse verlies voor de Union bij de parlementsverkiezingen proberen om een regering te vormen. 

"Een stem voor de Union is een stem tegen een regering onder leiding van links. En daarom willen we er alles aan doen om een bondsregering onder leiding van de Union te vormen", aldus Laschet zondagavond in Berlijn. Het christendemocratische boegbeeld gaf wel toe dat CDU niet tevreden kan zijn met het resultaat. "Het wordt een lange avond", wist Laschet.

Wat het ook wordt: zowel de SPD als de CDU/CSU wil "voor Kerstmis" klaar zijn met de vorming van een nieuwe regeringscoalitie in Duitsland.

Laschet (links op de foto) omringd door de top van zijn partij vanavond, inclusief Angela Merkel.

De rest?

Derde partij in Duitsland wordt volgens de exitpolls de Groenen, met kanselierskandidaat Annalena Baerbock. Volgens de exitpolls komen de Groenen uit op bijna 15 procent van de stemmen. Dat is bijna een verdubbeling tegenover de 8,9 procent bij de Bondsdagsverkiezingen van 2017. Baerbock heeft het "historisch beste resultaat" voor haar partij geloofd.

De rechtspopulistische AfD haalt volgens de prognoses 10 tot 11 procent, de liberale FDP 11 tot 12 procent. De extreemlinkse Die Linke flirt met de kiesdrempel van 5 procent.

Meest gelezen