Gentse politie bokst met jongeren uit moeilijke wijken: "We leren elkaar op een leuke manier kennen"

De Gentse politie heeft de afgelopen weken verschillende bokssessies met jongeren uit moeilijke wijken georganiseerd om op een positieve manier met elkaar kennis te maken. Het project was een succes, telkens namen een 20-tal mensen deel. Het ging om een proefproject dat nu misschien verlengd wordt. 

Zondagavond kwamen een 20-tal geïnteresseerden voor een laatste keer deze (na)zomer samen om te boksen: politieagenten én jongeren uit moeilijke wijken. Het idee om die bokssessies te organiseren ontstond tijdens de coronalockdown. “Als jeugdinspecteur moet ik verbinden, maar dat was toen niet mogelijk”, aldus Cleo. "Ik moest jongeren er telkens op wijzen dat ze niet in groepjes mochten samenkomen, niet mochten voetballen of boksen.  Ik was een echte zeurpiet." 

Het waren de jongeren zelf die vragende partij waren om iets positiefs te doen

jeugdinspecteur Cleo

"De jongeren zelf vroegen of we iets in de toekomst konden doen om te vermijden dat de relatie tussen jongeren en politie nog verder zou verzuren. Met bokstrainer Selim Kubat hebben we dan dit mogelijk gemaakt.”

Investeren in toekomst

Dat de bokssessies succesvol waren, blijkt uit de mooie opkomst bij zowel politie als de jongeren. Telkens waren er een goeie twintig sportievelingen afgezakt. “Niet elke inspecteur zit in de luxepositie om een engagement met de jongeren aan te gaan. Sommigen, zoals de collega’s van de interventiedienst, moeten soms kort op de bal spelen en de boeman zijn van de jongeren." 

"Het is de uitgelezen manier om die jongeren te leren kennen, maar ook dat jongeren de mens achter de inspecteur leren kennen. Het is ‘chill’ en onze mensen zien ook dat die gasten echt de max zijn.” Trainer Selim Kubat treedt haar bij. “We willen vooral het negatieve beeld over de politie veranderen, maar ook omgekeerd. Dit is investeren in de toekomst. Bij vorige sessies zagen we jongeren die heel streng keken, maar na een half uur kwam er een glimlach op hun gezicht tevoorschijn en zag je dat ze hier echt graag zijn.”

Plezant

Ensor (19) komt voor de tweede keer trainen. Hij had al heel wat (kick)bokservaring en vindt het belangrijk om erbij te kunnen zijn. “Ik doe het om twee redenen. Eerst en vooral wil ik de mens achter de politieman leren kennen. Daarnaast doe ik het voor het sportieve. Ik wil zien of ze fysiek wat in orde zijn en wat kunnen boksen”, lacht hij. “

Het is de manier om nieuwe mensen te leren kennen. Door samen te trainen, samen te zweten, samen te babbelen is dat echt ideaal.” Trainer Selim Kubat legt er duchtig de pees op. (Schaduw)boksen, pompen, lopen: met een kurkdroog shirt ga je zeker niet naar huis. “Bokstrainingen op zich zijn heel zwaar. Maar ik zie zeker en vast wat talent rondlopen”, lacht hij. Plezier is het codewoord en dat droop er bij iedereen duidelijk af.

De training was de laatste van een drieluik. Het project zal nu geëvalueerd worden, maar als het van de jongeren, trainer Selim en jeugdcoördinator Cleo afhangt, dan mag er zeker een vervolg aan gebreid worden.

Meest gelezen