150 activisten fietsen van Kiewit naar Kleine Brogel tegen kernwapens

Kiewit was vandaag de verzamelplaats voor het startschot van Bikes not Bombs. Een groep activisten sprong op de fiets tegen kernwapens richting Kleine Brogel en werd onderweg versterkt door Nederlanders en Duitsers. “Met ongeveer 150 mensen geven een signaal aan de Belgische regering”, zegt Merel Selleslach van Pax Christi.

“Momenteel worden er nog een twintigtal B61 kernbommen gestationeerd in Kleine Brogel", vertelt Selleslach voor de fietstocht begint. “Hoewel deze wapens dit jaar illegaal werden onder internationaal recht, ging ons land akkoord met een vernieuwing van de B61 bommen in het kader van de NAVO. Dit zonder enig democratisch debat. Nochtans zijn de nieuwe B61-12 bommen kleiner en nog beter inzetbaar en dus ook gevaarlijker dan hun voorganger. In oorlogstijd zijn het Belgische gevechtsvliegtuigen die deze kernwapens moeten inzetten. Dit gaat compleet in tegen de verplichtingen die ons land aanging onder het non-proliferatieverdrag.” Dat verdrag beperkt  het bezit en de verspreiding van kernwapens.

Verwoestend voor het klimaat

“Een illustratie van de impact,” gaat de bewegingsmedewerker Ontwapening van Pax Christi verder, “een minimale oorlog met kernwapens tussen India en Pakistan waarbij maar 1 procent van het huidige arsenaal zou worden ingezet, zou leiden tot een hongersnood voor honderden miljoenen mensen. Kernwapens betekenen dus ook een catastrofe voor het klimaat.  België zegt steevast te werken aan een wereld zonder kernwapens. De enige geloofwaardige manier om dit te doen is door te starten in eigen land. Wij willen geen kernwapens in België! En al zeker geen nieuwe!"

Gevangenis Lantin

“Ik fiets mee naar Kleine Brogel omdat het een misdaad is om kernwapens te maken en om ermee te dreigen’, getuigt een activist. “Ik hoop dat de Belgische regering inziet dat deze massavernietigingswapens niet vervangen mogen worden. Ik heb twee dochters. De oudste is 35. Mijn vrouw is mij 36 jaar geleden in de gevangenis van Lantin komen zeggen dat ze zwanger was. Ik was toen opgepakt omdat ik ageerde tegen kernwapens en ben een maand lang illegaal gevangen gehouden. Het voortschrijdend inzicht gaat traag, maar ik geef de strijd niet op en ben blij om vandaag ook veel jonge mensen te zien meefietsen.”

Meest gelezen