Duitse kanselierskandidaat Laschet blundert tijdens stemmen: fout geplooide stembrief toont zijn keuze

De Duitse kanselierskandidaat Armin Laschet (CDU) heeft geblunderd bij het uitbrengen van zijn stem. Hij vouwde zijn stembiljet niet goed en daardoor konden omstanders zien wat hij had gestemd. Ook fotografen wisten dat vast te leggen.

Op foto's en beelden is duidelijk te zien welke vakjes de premier van deelstaat Noordrijn-Westfalen aankruiste toen hij ging stemmen in de buurt van zijn huis in Aken. Het is geen verrassing dat Laschet zijn eigen CDU-partij steunde.

Videospeler inladen...

De kiescommissie oordeelt dat zijn stem geldig is. "Het kan niet worden gezien als het beïnvloeden van de kiezers", klinkt het.

Laschet hoopt na de verkiezingen zijn partijgenoot Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Zij stopt na zestien jaar als regeringschef. De campagne van Laschet verliep echter niet vlekkeloos en zijn conservatieve blok van zusterpartijen CDU/CSU is verwikkeld in een nek-aan-nekrace met de centrumlinkse SPD.

Zijn grote rivaal Olaf Scholz, die met zijn SPD een flinterdunne voorsprong heeft in de peilingen, heeft ook al gestemd. De huidige minister van Financiën ging met zijn echtgenote Britta in zijn woonplaats Potsdam naar het stembureau.

Meest gelezen