Stad Leuven

Leuven blikt terug op fantastisch WK wielrennen: "Een groot volksfeest"

De stad Leuven blikt tevreden terug op het wielerfeest van de voorbije dagen. “Het was genieten van de eerste tot de laatste minuut. Alle voorbereidingen hebben geloond, want het was echt één groot volksfeest”, zegt een fiere burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit). 

“We kunnen terugblikken op een zeer geslaagd WK dat vlekkeloos verlopen is. We hebben Leuven op een heel positieve en prachtige manier over de hele wereld in de kijker gezet hebben”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “De wedstrijden werden in 120 landen uitgezonden. Goed voor zo’n 300 miljoen kijkers. Daar kunnen we dus enkel tevreden over zijn.”

300.000 supporters hebben genoten van een fantastisch WK in Leuven

Johan Geleyns, schepen Leuven (CD&V)

De parcoursverkenning en de wedstrijden van de junioren en beloften lokten al heel wat toeschouwers, maar de topdagen waren natuurlijk zaterdag en zondag. 

“De elite vrouwen waren zaterdag al een echte publiekstrekker en lieten de stad al goed vol lopen. Zondag zakten van ’s ochtends vroeg nog meer supporters af naar Leuven voor de wedstrijd van de elite mannen", vertelt een nagenietende schepen van sport Johan Geleyns (CD&V).  

"Vanaf 7 uur hadden tal van supporters hun plekje langs het parcours al ingenomen. Verschillende plaatsen moesten worden afgesloten omdat er geen publiek meer bij kon. Dat was bijvoorbeeld al om 10.15 uur het geval met de Wijnpersstraat. En ook de fanzone op het Ladeuzeplein liep al snel vol. Volgens de cijfers van de politie waren er zondag ruim 300.000 bezoekers supporters in Leuven." 

Stampvolle terrassen

Die vele bezoekers vonden ook hun weg naar de terrasjes. "De talrijke terrasjes van het Martelarenplein tot op de Oude Mark zaten stampvol", zegt Geleyns. "Ook de verschillende lokale intiatieven van Leuvense verenigingen in en rond het stadscentrum werden druk bezocht. Gisteren werd er al gefeest tot in de vroege uurtjes, vandaag zal dat niet anders zijn”, besluit Geleyns. 

Meest gelezen