Videospeler inladen...

Morgen starten federale gesprekken over begroting: "Moet vooral ernstig zijn, tijd van ballonnetjes oplaten is voorbij"

Voor het eerst in 4 jaar tijd moet er nog eens een federale begroting worden onderhandeld. Die gesprekken starten morgen pas echt, maar ze zijn de laatste weken al voorafgegaan door een hele rist proefballonnetjes en bijhorend gekissebis binnen de Vivaldi-regering. Dat is het klassieke spel, weten vicepremiers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Petra De Sutter (Groen): "Het is beter om realistisch te zijn. We gaan geen grote revoluties doen."

De Vivaldi-regering zit 1 jaar in het zadel, maar door de coronacrisis lijkt het echte werk pas nu te beginnen. Er liggen bovendien pittige begrotingsbesprekingen in het verschiet en dat voel je aan de vele politieke ideeën en verklaringen die worden gelost in de pers. 

Vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) merkt ook dat het moneytime is, zo zegt hij in "De zevende dag". "Het is een belangrijke week: voor het eerst in 4 jaar tijd moeten we een begroting maken, die dingen vastlegt voor de komende 2-3 jaar. Dus dat betekent dat we nu echt beslissingen zullen moeten nemen. Het is normaal dat partijvoorzitters nu met allerhande voorstellen komen. Wat voor mij telt, is het resultaat."

Bekijk hier het fragment in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Voor volgend jaar wordt een tekort van 4 procent voorspeld, dus dat wordt doorbijten voor de ministers. De besparing zal fors moeten zijn. "Het zal geen oefening zijn van miljoenen: het zal over enkele miljarden gaan", weet Van Quickenborne. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) sprak zelf over een besparing van 3 miljard euro.

Ook investeren?

Vicepremier en minister van Overheidsbedrijven en Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) vindt dat cijfer in elk geval te hoog. "We denken dat er een evenwicht zal moeten zijn tussen waar we gaan besparen en waar we gaan investeren. Het Monitoringcomité heeft ons daar nu iets meer ruimte voor gegeven, dus dat is een goede zaak."

Bij CD&V gaan ze uit van een besparing van 1,5 miljard euro. Dat lijkt De Sutter realistischer. "We hebben afgesproken een vaste inspanning te doen van 0,2 procent (wat ongeveer 1 miljard euro betekent, red.). Dat staat in het regeerakkoord. Wat daarboven gaat, zal moeten worden onderhandeld. Belangrijk voor ons is dat er voldoende investeringsmarge is."

Bekijk hier het fragment in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Van Quickenborne sust: "Het evenwicht ligt altijd in het midden. Dit is een centrumcoalitie. En als je bijkomende dingen wilt uitvoeren, zoals Petra zegt, moet je ook bijkomende middelen vinden. Het belangrijkste is: het moet ernstig en geloofwaardig zijn. Als zegt: 'ik wil daar zoveel vinden', moet dat ook gerealiseerd worden. De tijd van ballonnetjes oplaten en dan zien waar we komen, is voorbij. Die kans hebben we niet meer."

"Geen grote revoluties"

Beide vicepremiers gaan daarom ook de grote verklaringen uit de weg. "Weet je wat het gevaar is van die ballonnetjes: je legt de lat heel hoog en op het einde gaat iedereen eronderdoor", aldus Van Quickenborne. "Het is beter om realistisch te zijn. We gaan geen grote revoluties doen. Dit gaat een regering zijn van stapsgewijze veranderingen in de juiste richting, geen kibbelkabinet."

Ook De Sutter heeft er een goed oog in: "De premier is nu terug uit de VS, morgen gaan we aan tafel: dit gaat wel lukken."

Bekijk hier het volledige gesprek in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen