Protestmars in Tessenderlo tegen nieuwe gascentrale

In Tessenderlo zijn zo’n 80 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de mogelijke komst van een nieuwe gascentrale. Die zou op amper 900 meter van een dorpskern komen.

Er is sprake van een tweede gascentrale in het industrieterrein van Tessenderlo, maar die zou op korte afstand van de bebouwde kom komen te liggen. Bovendien moeten er volgens de betogers nieuwe leidingen worden gegraven door waardevol natuurgebied en zal een nieuwe gascentrale veel CO², ammoniak en fijn stof uitstoten. Heidi Haesevoets van het actiecomité: “We hebben al veel industrie, er staat al een kleine gascentrale en dan nog een gascentrale erbij met alle hinder vandien, dat kan niet voor ons.”

Sluiting kerncentrales

Op verschillende plaatsen in het land worden gascentrales gepland om de kernuitstap mogelijk te maken. Maar door de komst van een extra gascentrale in Tessenderlo, vrezen de betogers voor te veel overlast. “Er zal geluids- en geurhinder zijn, maar ook extra CO2-uitstoot”, vertelt actievoerster Heidi. “De bewoners zijn ook bezorgd omdat we niet geïnformeerd waren en dat we dit door onze strot geduwd krijgen.”

De betogers vragen de Vlaamse overheid de omgevingsvergunning voor de nieuwe gascentrale te verwerpen.

Meest gelezen